Na prvych modeloch vyrobenych v USA mali niektori majitelia problem so zranim oleja. Cital som to v olej vlaknach na raw4world.com
Rovnako niektori hladili problem, ze im olej “pribuda” rozumej miesa sa s palivom. Ale je to velmi zriedkave.
Taktiez casta tema interval vymeny oleja, ze olej staci aj v narocnych podmienkach a jeho vlastnosti vydrzia cely interval 16.000km. Su tam ludia ktori davali vypusteny olej na rozbor ktory preukazal, ze bol stale ok co je fajn. Napriek tomu sa tam v diskusiach casto sklonuje skratenie intervalu vymeny ako som vyssie spominal, pri narocnejsom “zaobchadzani” ako su kratke zimne cesty atd. doporucuje to aj manual.
K tej viskozite viem co je ACEA, ale o tom toto vlakno nie je. Ja som popisal svoju skusenost s “odbornou” vymenou/zamenou oleja v autorizovanom servise. A opakujem sa chod motora bol pocutelne iny nie dobry. Ak sa chces hadat ako sa so mnou hadali v servise na youtube su rozne porovnania viskozit pri roznych teplotach a to hovori za vsetko. Zamena bola podla servisu ok resp. akceptovatelna, ale aj podla manualu len do dalsej vymeny kedy sa musi dat 0W16. Ja nechcem byt pokusny kralik, zial dokonca dalsie tri Toyota servisy mi potvrdili, ze leju 0W20 ak neni skladom 0W16 olej. Tu 5W30 ktoru mi naliali splnala vsetky ostatne parametre pre dany motor, ale ten najdolezitejsi nie. Ked som sa ich opytal, ze ja olej mam a prinesiem si ho. Odpoved mozem, ALE uvedie sa vlastny material a pri poruche pada zaruka, ano usmevne, no su to ich pravidla. Rovnako prekvapenie ako prelievaju olej ked vyjdes so servisu mas ho o 0,7l viac cca 2cm nad ryskou max. Ale to je globalny problem, asi maju preklep v manuale, zeby dalsi Fail??

Ja nespochybnujem tvoje vedomosti o olejoch a viskozitach, ked neveris mozes si to skusit na svojom aute. Ten motor je na to citlivy aj kvoli calibracii olejoveho cerpadla na nizku viskozitu, ktore je v poslednom modely Rav4ky. Spomina to aj vo videu Car care nut typek co robi Toyotu a Lexus. Ale to mas asi napozerane ked si vlastnik Toyoty. Tie nekonecne hadky “odbornikov” o motorovych olejoch su hadam na vsetkych forach, ze ci liat vyssiu alebo nizsiu viskozitu a pod. Za mna skusenost je taka ako som opisal. Ak olej aplna atributy a certifikaciu API, ILSAC mal by byt kazdy dobry na 10k km. Ale uz som spominal, nech si kazdy leje alebo necha liat co chce do svojho motora. Najlepsia skusenost je ta vlastna…
P.S. Pointa diskusie Ti unika. Ja som len spotrebitel, je mi jedno co liat do motora, ja som neni automechanik, ale veci si najst a precitat viem aj bludy aj fakty. Ale ked zlyhava servis tak to je teda velky fail podobne ako tvoje generalizovane vyhlasenia o failoch tohto modelu. Do Golfu 8 som v ramci prvych 10k km musel doliat viac ako liter oleja z Ravky kolko nalejes tolko vytecie pri vymene. Do Arteonu vyse dvoch litrov do 17k km, v servise ti poviedia, ze to je OK. Alebo blbe auta ci majitel. Neviem. Ja si auto kupujem na jazdenie v prvom rade ma sluzit bez poruch a zbytocnych starosti.