automat

vše ohledně modelové řady Rav 4
p1947
Řidič

Re: automat

Příspěvek od p1947 »

Můžu se s Vámi též podělit o zkušenosti zda měnit nebo né olej v e-CVT.Zkušenost mám tedy s výměnou u PIII.Provedl jsem ji na základě toho,že se tato otázka poměrně dosti probírala na vlákně k Priusu.Ač jsem se dočetl poměrně dost k tomuto tématu na zahraničních servrech,kde i technici Toyoty v Japonsku tvrdí,že je tam doživotní náplň končící se životností celého auta.Nevím zda-li se tomu může věřit ,neboť nevím čemu říkají životnost auta.I můj dobrý a zkušený opravář,který kdysi prodával i Toyoty a dnes prodává jinou japonskou značku tvrdí stejné.Přesto jsem nakonec přistoupil k výměně.Nechal jsem to odborníkům v Toyotě byť v té době bylo i možné si dodat originál náplň,čímž mi to cca o 1000 Kč stálo méně.Nevím jestli to mělo na provoz vliv byť se mi podařilo potom jezdit o 0,1-0,2 desetiny s menší spotřebou/mohly na to mít vliv i jiné aspekty/a provedl jsem to ve 150 tis.km.Nestojí to takovou částku,která by mě "položila",ale dle mého názoru bych to rozhodně nedělal po nějakých 90 tis. km a to proto,že když se tvrdí,že tento systém by měl najezdit minimálně 300 tis.km bez zásahu krom povinných servisů /ve světě jezdí dodnes mnoho aut s nájezdem víc jak 500 tis.km bez výměny/.V současné době jezdím s RAV4 hybrid a rozhodně dřív než v nějakých 150 tis.km se k tomuto řešení nechystám.
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 23:12, celkem upraveno 1 x.
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Pleskin píše:Dík za odpovědi a Vaše názory. Určitě pomohly, protože na rozhodování nejsu sám a potvrzuji si můj názor - vyměnit. V Brně to dělá Kapsch a kousek od Brna v Blučině. I cenově jsou podobný ( chci vyměnit i v zadním diferáku-4x4) cca 11 tis. Pokud někdo z Vás má s některým z těchto servisů zkušenost ,podělte se. Dík J
Ježku s tou cenou to myslíš vážně? Za proplach, případně filtr?
Já mám najeto 170tis.
Kapsch ti vymění jen olej, nic víc. Málo práce za hodně bankovek.
Chtěl jsem po nich i výměnu filtru a vyčistění magnetů ve vaně a prej že to nedělají :biggrin: :biggrin:
Dokonce mi řekli že filtr tam není, když říkám že je tak že prý se musí vyndat převodovka.
Tak jsem panu technikovi řekl, že neví o čem mluví a ukončil jsem hovor.
Filtr je nad vanou lehce dostupný...

V jiném servisu Toyota mi řekli píčovinu, že mám doživotní náplň.
Říkám ano, máte pravdu. Má převodovka bude pracovat bez výměny oleje doživotně :mrgreen:
RAV4 HSD AWD 2018
ex-RAV4 4gen 2.0 Multidrive Valvematic 2013
Pleskin
Člen Týmu

Příspěvek od Pleskin »

Dík za info, zkusím Blučinu, prej jsou dobří. Taky dík za info ohledně umístění filtru, mám RAV 4 2013 benzín, domníval jsem se , že je tam jen sítko, které se propláchne ,Na tu převodovku půjdu asi až za měsíc, teď musím ještě udělat pravidelku a vyřešit nějaký drobný závady.
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Pleskin píše:Dík za info, zkusím Blučinu, prej jsou dobří. Taky dík za info ohledně umístění filtru, mám RAV 4 2013 benzín, domníval jsem se , že je tam jen sítko, které se propláchne ,Na tu převodovku půjdu asi až za měsíc, teď musím ještě udělat pravidelku a vyřešit nějaký drobný závady.
Mám tu samou...
Pusť si video na youtube tam uvidiš kde je filtr a kolik bordelu je na magnetech.
Jak funguje vypouštěcí šroub, kterým se kontroluje i hladina (jen když je tam větší množství).

Nevím proč tady někdo míchá jablka s hruškama a říka postupy u DSG třeba...
Čistě teoreticky pro tento typ řevodovky, když vypustíš olej, sundáš vanu, vyměníš filtr,
vyčistíš vanu, dáš nové těsnění použiješ spravný postup dotahování a moment tak si to můžeš vyměnit sám. Naleješ olej než začne vytékat z výpustního šroubu. Má dvě funkce.
Rozhodně tomu dáš víc, než když ti to jen vysají a protlačí nový olej.

Po vypuštění oleje bez proplachu tam skoro nic nezůstane, proplach není potřeba u této převodovky.
Nečistoty jsou na magnetu. A nemagnetické drobky jako hliník bude ve vaně.
Olej Toyota už mám doma, akorát se mi do toho nechce, tak sháním někoho pořádnýho.
Jinak když jsem viděl u Kapsche jak mi vyměnili olej bez filtru a vyčistění vany za 5500 tak to fakt může dělat každý. Tam už nejedu...
Diagnostika převodovky za kterou si účtují raketu není potřeba pokud byla před výměnou na cajku.
Jako není to sranda, nezlehčuji to. Převodovka je to nejdražší na tom autě. Ale zase pro lidi co si umí udělat brzdy, olej v motoru, rozvody, atp.to zvládnou. Akorát nemám zvedák ani kanál.
Teď jsem měnil svíčky :mrgreen: měly bejt měněný v 90tis platil jsem 2000 ještě v záruce.
Hovno, cívky nebyly ještě vůbec sundavaný. Šmejdi no... :mad:
RAV4 HSD AWD 2018
Pleskin
Člen Týmu

Příspěvek od Pleskin »

Ahoj Rafkaři, sám si na to netroufám, ani nejsu vybavenej, ale viděl jsem video jak to dělají právě v Blučině, měl sundanou vanu, kterou vyčistil, filtr tam sice vidět nebyl, ale předpokládám, že když to měl sundaný, že ho udělal taky a taky bylo vidět na skleněným válci na stroji jak tam tlačil olej. Prvně tekl skoro černej, postupně světlal až do pěkně žlutý . Zrovna si nechám udělat i diferenciál. S těma svíčkama to je pěknej bordel.No technik si vydělal . Já jdu právě příští týden na pravidelku ke kamošovi, olej všechny filtry a taky svíčky. Koupil jsem to v únoru a 144 tis km a myslím , že svíčky asi nikdo nedělal tak tomu chci dát všechno co nevím jestli bylo dělaný.
Dneska jsem byl v Toyotě ID auto v Brně s nějakejma drobnostma, odstranili na počkání za dobrý peníz. Protože většina techniků v Toyotě tvrdí, že náplň v automatu je doživotní, tak jsem se kluka co mě dělal na autě ptal na jeho názor. Byl první, kterej mě řekl, že to doporučuje. Takže tak. Až budu mít tu převodovku udělanou dám info jak su spokojenej. Předtím jsem měl Rav 4 III generaci 4 roky , taky benzín ,koupil jsem ji 9 let starou a kromě pravidelek jsem do ní nic nevrazil ( jo nový gumy).Tak doufám, že s touto budu taky spokojenej.
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Pleskin píše:Ahoj Rafkaři, sám si na to netroufám, ani nejsu vybavenej, ale viděl jsem video jak to dělají právě v Blučině, měl sundanou vanu, kterou vyčistil, filtr tam sice vidět nebyl, ale předpokládám, že když to měl sundaný, že ho udělal taky a taky bylo vidět na skleněným válci na stroji jak tam tlačil olej. Prvně tekl skoro černej, postupně světlal až do pěkně žlutý . Zrovna si nechám udělat i diferenciál. S těma svíčkama to je pěknej bordel.No technik si vydělal . Já jdu právě příští týden na pravidelku ke kamošovi, olej všechny filtry a taky svíčky. Koupil jsem to v únoru a 144 tis km a myslím , že svíčky asi nikdo nedělal tak tomu chci dát všechno co nevím jestli bylo dělaný.
Dneska jsem byl v Toyotě ID auto v Brně s nějakejma drobnostma, odstranili na počkání za dobrý peníz. Protože většina techniků v Toyotě tvrdí, že náplň v automatu je doživotní, tak jsem se kluka co mě dělal na autě ptal na jeho názor. Byl první, kterej mě řekl, že to doporučuje. Takže tak. Až budu mít tu převodovku udělanou dám info jak su spokojenej. Předtím jsem měl Rav 4 III generaci 4 roky , taky benzín ,koupil jsem ji 9 let starou a kromě pravidelek jsem do ní nic nevrazil ( jo nový gumy).Tak doufám, že s touto budu taky spokojenej.
Když sundáš vanu, tak je tam taková placka plastová cca 10x15cm na šroubech a to je filtr.
Straší modely 3 gen a níž měli filtr hliníkovej.

Hned si se měl zeptat že u tebe jezdí auta milion km jestli ti dají na papír že vydrží milion :mrgreen:
Značkovej servis už nevyužívám. V 85tis jsem si koupil ty nejlevnější kotouče a desky cca za servisové slevy 3000 a už mají 90tis a na cajku. :biggrin: žádné pískání ani vibrace a jsou tam déle jak ty originální. V Toyotě chtěli za předek 9 tis :mrgreen: Teď mám připravené Bremba, za 2600 kotouče a desky. Až budu dávat zimáky, tak to přehodím a fertig. Někdo jim ty paláce musí platit :mrgreen:
Měnil jsem klíňák (Bosh za 200kč) teď ze svíčkama a žádná kladka, napíná se to alternátorem jako na žigulíku :biggrin: bomba to auto.

Dej vědět jak si dopadl, pokud sundají vanu, vyčistí ji, vymění filtr a udělají proplach tak to je to nejlepší co můžeš dostat. Já se nechal ukecat u Kapsche v 90tis jen na olej, ale teď chci udělat všechno.
To auto po mně vcelku nic nechce, běžná údržba a mám 170tis. Na gumách jezdím 80tis.
Čtyrkolka, automat, SUV a v benzínu a dlouhodobou spotřebu mám 8,8 :mrgreen:
To prostě už jiný auto nedokáže.

Jinak si nech udělat olej jak v rozvodovce tak v diferáku, je tam cca jen po dvou deci.
To se má dělat co 30 tis. Stojí to pár halířů...
RAV4 HSD AWD 2018
Pleskin
Člen Týmu

Příspěvek od Pleskin »

OK, taky jsem vždy vše řešil neoriginálama, ale samozřejmě ne Starlinem. Zlatá střední cesta. Na podzim mě taky čekají gumy, protože najedu cca 10 tis za rok a málo kdy delší cestu jezdil jsem celej rok na zimních. Teď si chci koupit celoroční Nokiany. Samo , že nejsou v zimě jako pravý zimní, ale prý jsou velmi dobrý jak v zimě tak v létě. No a ty zimy tady nejsou jak ve Finsku.
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Pleskin píše:OK, taky jsem vždy vše řešil neoriginálama, ale samozřejmě ne Starlinem. Zlatá střední cesta. Na podzim mě taky čekají gumy, protože najedu cca 10 tis za rok a málo kdy delší cestu jezdil jsem celej rok na zimních. Teď si chci koupit celoroční Nokiany. Samo , že nejsou v zimě jako pravý zimní, ale prý jsou velmi dobrý jak v zimě tak v létě. No a ty zimy tady nejsou jak ve Finsku.
Já mám gumy ještě na léto, zima a léto a pak jdu take do nové generace univerzálních.
Nemyslim ty na kterých jsem to koupil :mrgreen: na nich jsem ujel cca 4000km a shodil jsem je.
Ty klouzaly i když auto stálo v garáži. :biggrin:
Pneuservisy to nepodporují bo přicházejí o přezouvání a uskladňování a prodej druhé sady ráfků.
RAV4 HSD AWD 2018
Corolla2014
Věčnej rejpal

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 23:09, celkem upraveno 1 x.
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Corolla2014 píše:Z vlákna "automat" se to opět zapleveluje pneu? Pak, aby se v tom prase orientovalo.
Chybí aktivní admin, to už jsem říkal před lety. Lidi než aby si přečetli jestli se něco neřeší, ta doubleují témata. Ok omlouvám se, smaž to, ale i nesmyslné hádky o spotřebě a sprostá slova. Udělej v tom tady konečně pořádek.
RAV4 HSD AWD 2018
Pleskin
Člen Týmu

Příspěvek od Pleskin »

Ahoj, tak jsem byl včera v Blučině na výměně oleje v převodovce. Bohužel nemůžeš být u toho, ale říkal, že olej sice nebyl černej, ale správnou barvu neměl, vyměnil i filtr, kterej mi ukazoval, byl hnědej s tmavými tečkami , novej je světlej. Vyčistili vanu, magnety- ukazoval mi fotky, byly na nich vidět trochu usazeniny Po výměně jsem najel asi 50 km a nepocituju žádnej rozdíl, řadí stejně. Nechal jsem si vyměnit i olej v zadním difu a rozvodovce. Takže jsem tam nechal sice ranec, ale mám dobrej pocit, že jsem pro auto něco užitečnýho udělal.
Corolla2014
Věčnej rejpal

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 23:09, celkem upraveno 1 x.
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Na corollu mi vyčíslili výmenu oleja v CVT prevodovke - filter original 98eur, olej 197eur, práca 100eur. Suma sumárum 395 aj s tesnením na vaňu.
Zajtra mám ísť na výmenu, mám 92000km.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Pleskin
Člen Týmu

Příspěvek od Pleskin »

Jo mám Rav 4 2.0 Multidrive , 2013, výměna oleje, filtru, těsnění v převodovce CVT 9200,- diferak a rozvodovka po 1600,-. Takže pro mě ranec. Ale asi účelně vynaloženej. I když gumy za ty prachy bych aspoň viděl. Cena je asi všude podobná, viz Kocúr.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“