Odvzdušnění free-tronic

vše ohledně modelové řady Yaris
misacek205
Člen Týmu

Re: Odvzdušnění free-tronic

Příspěvek od misacek205 »

Tak myslel jsem si, že si ten systém nějak sedne, ale ono nic :D Takže když to ještě shrnu. Mechanik odsál a doplnil novou DOT3 do zásobníku freetronicu. Systém od té doby hrčel skoro v kuse. Přes noc si to trochu sedlo. Jel jsem do autorizáku, kde mi 2x odvzdušnili systém a vyměnili kapalinu. Systém nicméně zavzdušněný nebyl. Po výměně v autorizáku freetronic opět hrčel skoro v kuse. Technik netušil proč, diagnostika neukázala žádnou závadu, všechny hodnoty byly v pořádku. Řekli mi, že si to asi sedne. Pak si to zas sedlo. Po 2 dnech to bylo úplně v normálu, hrčel cca 1x za 11 vteřin. Nicméně pak jsem jel asi 100km a začalo to znova dělat. Přemýšlel jsem, jestli s tím nemá co dělat špína v nádobce (černý nános po stranách). Vzal jsem tedy kartáček a nános ze stěn nádobky jsem vyčistil. Kapalinu jsem následně odsál a dolil tolikrát, abych bezpečně dostal tu špinavou ven a nedostalo se nic do systému. Teď je nádobka čistá a kapalina také. Systém opět fungoval jak má, sepl 1x za 11 vteřin. Jezdil jsem s tím krátké trasy do 10km a úplně bez problému. Pak jsem jel opět něco okolo 100 km a nehrčel úplně vkuse, ale cca co 2 vteřiny. Nicméně pořád je to mnohem více, než to dělá při krátkých trasách. Může mít na to vliv ta kapalina, nebo snad ještě nějaká špína, která při delší jízdě rozvíří? Přitom je tam sítko a nic by se nemělo dostat do systému. Jako jezdím normálně, jen mám strach, že tím častým hrčením to odejde dříve. Přece jen to do té doby nedělalo. Případně dá se s tím ještě něco vyzkoušet?
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

frettt.png
frettt.png (470.22 KiB) Zobrazeno 1271 x
Ta baňka, zásobník tlaku má nahoře ventil kde se měří tlak..a dofukuje vzduchem.. pokud praskla membrána uvnitř je to plné kapaliny
misacek205
Člen Týmu

Děkuji za odpověď, mohu si to zkontrolovat nějak sám doma? Někde jsem četl, že se má do té baňky píchnout tupým šroubovákem a když se nevrátí, tak je špatná. Ale nevím vůbec kam a mám strach, ať něco nepoškodím. Po oddělání držáku svazku kabelů z baňky mám jen vnitřní závit od šroubku, co držel ten držák. V toyota servisu mluvili jen o tom, že to není zavzdušněné, ale o nějakém dofouknutí nepadlo ani slovo, nevěděli co s tím dál zkusit.
Přílohy
IMG_0794.jpg
IMG_0794.jpg (82.31 KiB) Zobrazeno 1268 x
IMG_0791.jpg
IMG_0791.jpg (94.63 KiB) Zobrazeno 1268 x
IMG_0797.jpg
IMG_0797.jpg (119.46 KiB) Zobrazeno 1268 x
misacek205
Člen Týmu

Teď jsem s autem nejel asi 2 dny, hrčel normálně. Schválně jsem zkusil špejlí promíchat brzdovku v nádobce a hned začal zas hrčet skoro v kuse. Takže na to má vliv nějak brzdová kapalina. To by odpovídalo že to dělá i po delší jízdě, kdy se ta kapalina promíchá vlivem jízdy a přečerpávání brzdovky. A vzhledem k tomu že do udělalo až při výměně kapaliny, tak to s ni nějak musí souviset. Je možné, že tam je jiná hustota DOT3? Že když auto stojí, tak si sedne ta hustá na dno a funguje to pak normálně a jakmile se promíchá, tak nasává řídkou a začne to blbnout? Teď auto bude stát přes noc a zítra to zas bude hrčet normálně 1x za 11 vteřin.
misacek205
Člen Týmu

PROBLÉM KONEČNĚ VYŘEŠEN !!!

Skutečně to bylo brzdovou kapalinou. Byla tam nejlevnější SHERON DOT3. Já zakoupil trochu dražší, nicméně skvělou DOT3 FERODO a vše funguje!

Věřím, že nejsem poslední, kdo sháněl a nenašel návod na výměnu kapaliny a konec konců i odvzdušnění celého systému freetronicu, tak to zde píšu. Nezaručuji, že se to tak dělat má, nicméně to pro mě mělo skvělý výsledek :)

VÝMĚNA KAPALINY VE FREETRONICU (na vlastní odpovědnost):

1) Odpojit kostru od baterie

2) Z pojistkové skříně pod volantem vytáhnout pojistku 7,5A pod názvem "ECU-B" a zároveň nechat přivřené dveře řidiče (zapalování nechat vypnuté!)
---} Díky tomuto bude čerpadlo freetronicu po zapojení baterie čerpat bez přestávek v jednom kuse

3) Odsát veškerou starou brzdovou kapalinu z nádržky freetronicu (použil jsem klasickou injekční stříkačku).

4) V levé části nádržky je malý otvor s výstupkem, kudy se vrací kapalina zpět do nádržky. Na tento otvor jde perfektně nasadit hadička s vnitřním průměrem 8mm. Takže ji tam nasadíme a hadičku dáme do prázdné PET láhve (Použil jsem 2L).

5) Dolejeme čerstvou DOT3 do nádržky

6) Připojíme k baterii svorku kostry
---} Tím spustíme čerpadlo freetronicu, které bude nasávat novou kapalinu z nádobky a starou bude vypouštět přes hadičku do připravené nádoby.

7) Jakmile se odsaje kapalina po rysku "MIN", odpojíme kostru a opět dolejeme novou kapalinu.
---}Takhle postupujeme, dokud nedostaneme veškerou starou kapalinu z freetronicu.

8) Pak už jen doplníme po rysku "MAX", vrátíme pojistku a zapojíme baterii. Systém by měl následně fungovat tak jak má.

Nevím, jaké množství tam je, myslím, že 1L brzdovky na to bude bohatě stačit. Já obětoval 2L brzdovky FERODO DOT3 (celkem 304Kč), ať ten systém kompletně několikrát propláchnu.
Odpovědět

Zpět na „Yaris“