porucha a využití asistence - moje zkušenost - přepětí

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
rhuman
Člen Týmu

porucha a využití asistence - moje zkušenost - přepětí

Příspěvek od rhuman »

Ahoj, hned při prvním výletu s novým Aurisem TS 1,6 M jsem musel využít asistenci a odtah. Rozsvítili se mi všechny kontrolky (viz foto) a po volání na asistenci mi doporučili auto odtáhnout (foto 2). Teď čekám na resume. Blbé bylo také, že prodejce mi dal jako domovský servis Prahu a ne místo koupě a bydliště - HK (nechápu proč). Tak mi auto odtáhli na nejbližší servis, což v tu chvíli byl Trutnov. Alespoň mi dali náhradní auto (Fabii).

Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) rhuman dne úte 17.04.2018, 21:58, celkem upraveno 1 x.
Toyota Auris TS 2018 Active Trend, 1.6 M
rhuman
Člen Týmu

Re: porucha a využití asistence - moje zkušenost

Příspěvek od rhuman »

tak už je auto bez závady, servisu se dnes už nic neukazovalo, diagnostika detekovala přepětí.
rhuman
Člen Týmu

Re: porucha a využití asistence - moje zkušenost

Příspěvek od rhuman »

dnes jsem si auto vyzvedával a řekli mi, že přepětí je docela běžná věc - to mě dost zarazilo - setkal se někdo s tím?
jarson
Věčnej rejpal

Re: porucha a využití asistence - moje zkušenost - přepětí

Příspěvek od jarson »

smutný príbeh....zdá sa že v poslednom čase je viac veci , ktoré sa kedysi považovali za poruchu, čoraz bežnejších :(
Naposledy som toto riešil na Š105 a bol vadný alternátor, resp. regler- regulátor napätia. Ale teraz v 21.storočí v top modernej technike je to proste "bežné".
Pripomína mi to situáciu s dnešnými puberťákmi....keď si s nimi nevieš rady, kapituluješ a sám seba presvedčíš , že je to bežné.
To sme sa kam dostali?
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

to je něco tak strašnýho...no hrúza...jak s tím budeme žít? :roll: :roll: :roll: :roll:
Auris Touring Sport Hybrid, Style
Avensis 2,2 110kw Combi ex
Avensis D4 110kw Liftback ex
Carina E 2.0 93kw Liftback ex
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

normálne. ako inak, zvykneme si :D
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
rhuman
Člen Týmu

Příspěvek od rhuman »

tak jsem trochu hledal přepětí u aut a našel jsem přímo v návodu na Mercedes-Benz toto: "Funkce elektronické parkovací brzdy je narušena, např. přepětím nebo podpětím. Odstraňte příčinu přepětí nebo podpětí, např. dobijte akumulátor nebo znovu nastartujte motor.".
Tak to asi je fakt běžné, fascinující. Dodám, že se mě to stalo při rozjezdu do hodně prudkého kopce, kde se sám využíval asistent rozjezdu do kopce - což bych přirovnal k parkovací brzdě u zmíněného popisu. Při rozjezdu jsem auto nechtěl moc vytáčet (přecijenom mělo najeto jen 231 km) a 2x mi chcíplo, pak jsem použil ručku a otáčky přidal, ale to už kontrolky svítily a to i následující den, kdy jsem využil asistenci a odtah.
Tím by se to asi dalo vysvětlit.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Aha tak to si ho celeho zblbol.... To co tam mas z toho mercedesu to je velmi vseobecne a nepatri len k brzde ale k elektrike ako takej. Tak asi nabuduce soferuj tak nejak obycajnejsie,ked treba pridat pridaj ked ubrat uber. Ze raz vytocis motor v zabehu na chvilu to mu neublizi...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
rhuman
Člen Týmu

Příspěvek od rhuman »

uznávám, že to je asi moje chyba. Ale stejnak by se tohle nemělo stát...
Vort
Člen Týmu

Příspěvek od Vort »

jarson píše:... Naposledy som toto riešil na Š105 a bol vadný alternátor, resp. regler- regulátor napätia. Ale teraz v 21.storočí v top modernej technike je to proste "bežné".
Přepětí a podpětí v palubní síti jsou bežným jevem co do aut začali dávat spalovací motor. Typicky když startuješ v zimě, může poklesnout napětí klidně na 5.5V, a jakmile motor chytne dostaneš až 20V. Tyhle špičky ale jsou krátký, takže žárovky a relátka ve stodváce to neviděli. Závadu to hlásilo až když skutečně byl problém (a nebo vůbec).
Jenže dneska krom standalone IVN obvodů má prakticky každej čipešek spoustu monitorovacích funkcí, takže faktu že jsi zrovna startoval si všimne nezávisle celé auto. A pak už je na řídících jednotkách jestli takové informace označí za chybu systému, nebo ne. Právě tady udělali soudruzi z NDR chybu, systém diagnostiky závady je prostě příliš rychlý. Samotné obvody pak zpravidla od detekce přepětí do změny parametrů mají ještě značnou rezervu. Jinak i pro potřeby tohoto výkladu "pomalý" systém dokáže vážnou závadu identifikovat mnohem dříve než řidič.
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

na 20V se v žádném autě nedostaneš ani náhodou .-)
Auris Touring Sport Hybrid, Style
Avensis 2,2 110kw Combi ex
Avensis D4 110kw Liftback ex
Carina E 2.0 93kw Liftback ex
Vort
Člen Týmu

Příspěvek od Vort »

Pochopitelně se nebavím o ustáleném stavu. Řekl bych aby sis vzal paměťovej osciloskop a šel si to zkusit, ale víš co, nejdřív ti předhodím papíry podle kterých se to testuje. Upozorňuju, že to jsou testy na modulové úrovni.
pedrosol
Člen Týmu

Příspěvek od pedrosol »

Když je to nárazová věc, nepomohlo by odpojit akumulátor? Já takhle mažu nahodilou kontrolku motoru.
Ex Toyota Yaris r.v. 2000 1.0
Nyní Toyota Auris r.v. 2009 1,3 (3 dveř jako sporťák :-)
Aspon
Člen Týmu

Příspěvek od Aspon »

Vort píše:Pochopitelně se nebavím o ustáleném stavu. Řekl bych aby sis vzal paměťovej osciloskop a šel si to zkusit, ale víš co, nejdřív ti předhodím papíry podle kterých se to testuje. Upozorňuju, že to jsou testy na modulové úrovni.
Transientní pulsy (ISO 7637) jsou jen malá část testů patřící pod EMC, hlavní testy přepětí a podpětí jsou odvozené od ISO16750. Takový běžný test je Jump start (26V; 60s) nebo Load dump (27V; 300ms). Samozřejmě těch napěťových testů je mnohem víc.
Toyota Avensis TS 2017 Active Trend, 1.8 Valvematic
ex Toyota Auris TS 2016 Active Trend, 1.2 Turbo
Obrázek
BlackSheep
Člen Týmu

Příspěvek od BlackSheep »

Stala se mi asi dvakrát podobná věc. Z ničeho nic se při couvání rozsvítilo mnoho kontrolek na palubce a zobrazila se zpráva na displeji. Vypnutí motoru a nastartování okamžitě pomohlo.
Auris TS 2017 1,6 Man, Selection
Odpovědět

Zpět na „Auris“