Detekce špatného nastavení motoru podle spotřeby - 3sge 2g

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Detekce špatného nastavení motoru podle spotřeby - 3sge 2g

Příspěvek od MichalS »

Detekování špatného nastavení motoru podle spotřeby - 3sge 2g 115kw

Zdar lidi,
v tomto topicu bych se chtěl zaměřit na detekování možnýh závad kolem řízení motoru 3sge 2g 115kw (Celica ST182) podle spotřeby.
(cílem není porovnávat kdo jak jezdí s jakou spotřebou, ale případě podle podezřele zvýšené spotřeby některých Celic zjistit,
jestli nejou např. vadná některá čidla nebo poškozené / špatně zapojené podtlakové hadice či něco špatně nastaveno)

Na mé Celice jsem provedl až teď cca po 6ti letech test spotřeby - běžně jezdím na LPG, teď se zkoušelo jezdit na benzín s úmyslem to trochu zdokumentovat.
Tankuje se na stejné benzínce u stejného stojanu, je tankováno na Benzině - Efecta 95. Bylo tankováno do plné nádrže s použití (nevím jak se to jmenuje) blokační
pojistky na pistoli. Jak tankovací pistole vypla, bylo ručně cca 7s dotankováno až po hrdlo kdy pistole vypla znovu.

Test 1 cca 8.8L/100km
Test 2 cca 8.6L/100km
Test 3 cca 8.4L/100km - 2017.12.14

S Celicou se jezdilo denně 57km/2 (do práce a zpět), + popojíždění v kolonách po Brně + drobné km po práci + nárazovky o víkendech.
První start probíhal vždy ráno v teplotách cca -3 stC, auto jelo cca 7min na volnoběch aby se odmrazila skla.
(Na motoru byl po dobu testu z mých dalších testovacích důvodů odpojen "pátý vstřik" řízený thermotime switchem viz jiný topic.)
S autem se "nejezdilo na spotřebu", jezdilo se "normálně" s občasným vyhnáním do 5tis na dvojku apod.

Pozn.:
- na aute jsou zimni pneu
- lambdasonda se měnila za Denso cca před čtyřmi roky
- výfuk - před testem byl tlumič vyměněn za druhovýrobu - nevím teď co je to za výrobce (nějaký Němec) ale není to Bosal, dále se celkove zkontroloval a přetěsnil
- udelane brzdy (vycistene a promazane vodici cepy bez zasekavani)
- na autě mám cca rok jiný motor (bílá ex Celica po Javorovi / Lence) z důvodu vyzkoušení jakou má spotřebu oleje
- rozdělovač byl v "rámci možností" nastaven pomocí stroboskopu
- svíčky platinové - ty co tam mají být
- kabely ke svíčkám vyměněny - prapůvodní kabely "byly funkční" na benzínu, ale na LPG se ukázaly jako vadné - v noci "světelkovaly"
- škrtící klapka "řekněme že nevyčištěna"

Výsledek mě docela překvapil - myslím že na motor z roku 1989 je to celkem nízké, řekl bych že je spotřeba nižší než na 5g STi, kterou jsem měl cca před šesti lety.
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
Odpovědět

Zpět na „Celica“