Celica AT200 a jej motor 1,8 7A-FE...žrút oleja.

vše ohledně modelové řady Celica
papa7
Člen Týmu

Re: Celica AT200 a jej motor 1,8 7A-FE...žrút oleja.

Příspěvek od papa7 »

Zvedavosť ako to je s opotrebovaním starých piestnych krúžkov ma dostala do obrazu,že motor by dosiahol servisné maximum tolerancie 1,00 mm asi po 400.000 kilákoch.....nameral som tam 0,70 mm.....hornej,strednej aj spodnej časti valca.Ideál má byť pre No.1 krúžok vôľa 0,25-0,35 mm.Dole je Toyota predpis pre krúžky piestov 7A-FE 1,8 Celica:

Rings
No. 1....krúžok kompresný
End Gap
Standard ....................... 0.250-0.350mm
Wear Limit ............................... 1.050mm
Side Clearance .................. 0.008-0.080mm
No. 2....krúžok stierací
End Gap
Standard ....................... 0.350-0.500mm
Wear Limit ............................... 1.200mm
Side Clearance .................. 0.030-0.070mm
No. 3 (Oil)....krúžok olejový,mazací-trojdielny
End Gap
Standard ....................... 0.100-0.400mm
Wear Limit ............................... 1.100mm
Přílohy
IMG_20170714_143629.jpg
(167.76 KiB) Staženo 1889 x
IMG_20170714_143447.jpg
(174.69 KiB) Staženo 1889 x
Som rád,že je TOYOTA KLUB
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Vrátim sa k piestom,kde som urobil doporučenú úpravu vyvŕtaním-zväčšením otvoru na prestup oleja.Otvor nesmie byť väčší ako je drážka :!: ,Doporučené je aby spodný a horný okraj-oblúk diery prekrýval tzv. olejové krúžky len do 1/4-tiny...vtedy sa vytvára planing oleja z otvoru na hranu a plochu krúžkov nad aj pod strunou-pružinou ,ktorý vraj neguje upchanie dier a zapečenie olejovej trojkombinácie krúžkou.
Pokračovanie je honovanie valcov,ktorému predchádzalo úmorné brúsenie do správneho symetrického tvaru,meranie ,brúsenie,honovanie, meranie.....celý deň som na tom makal.Rozumnejšie by bolo urobiť výbrus motora v nejakej firme,ktorá to robí.Lenže ja som asi nejak už nedôverčivý voči majstrom.Držal som sa jedného:Čo si neurobíš sám, pre teba nik neurobí tak dobre ako keby robil na svojom.Prípravok brúsenia bol vysústružený silonový valec o priemere 49mm v strede stopka 8mm,výška valca 100mm.Na povrch nalepený šmirgeľ so zrnom 400.Použité náradie elektrická vŕtačka.No,nervy moje!!!Vyčerpávalo ma pri tom brúsení tlačenie šmigľa na stenu valca asi pri 2000ot./min...z povrchu to uberalo po mikrónoch.
Našťastie prvý,druhý a štvrtý válec boli v norme ale trojka sa prejavil ako vyosený kužel,zúžený k spodku o 0,015mm v priemere.Po celodennej drine som sa dostal na pol-stovkový rozdiel.....a druhý deň som začal honovaním odstraňovať drobné chyby valcov a potom vytvárať steny pre olejovú zádrž.Na zadržanie vznikajúcich pilín a obruskov šmirgľa a kameňov som mal na vrchu prelepené staré tesnenie.Pozri video:
https://www.youtube.com/watch?v=GLwoshBSAFs
https://www.youtube.com/watch?v=X5C04IfEfpQ
https://www.youtube.com/watch?v=BjvnFKp ... X&index=11
Přílohy
IMG_20170716_182139.jpg
(137.35 KiB) Staženo 1880 x
IMG_20170714_000600.jpg
(228.64 KiB) Staženo 1880 x
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Na rad prišlo znovu čistenie zanesených piestov s ojnicami.... :x už mi to čistenie liezlo krkom....ich premeranie či nie sú deformované "šublerou".
Potom nasledovala veľmi dôležitá časť vyváženia piestov, aby sa znížili nežiadúce otrasy motora.Pre stabilné výsledky merania na kuchynskej váhe som obkreslil na stredovom mieste polkruh okolo piestu.Osvedčilo sa to ako správne riešenie pri meraní,že piest s ojnicou,šróbami aj s ojničnými pánvemi(šálkami),boli na určenom presnom mieste.Všetky som dostal na požadovanú zhodnú váhu 897 gramov.Prikladám video vyvážených piestov :
https://www.youtube.com/watch?v=KJSn28J ... nRBcjSFirX
Na vyváženie som uberal materiál vyvŕtaním z piestu.Bol som si vedomý,že sa táto operácia dá spraviť aj na ojnici.Skúsenosť z tohoto procesu priniesla ovocie a naozaj otrasy motora sa znížili.
Přílohy
IMG_20170710_192249.jpg
(197.92 KiB) Staženo 1849 x
IMG_20170716_181929.jpg
(208.23 KiB) Staženo 1849 x
IMG_20170716_174325.jpg
(199.3 KiB) Staženo 1849 x
Naposledy upravil(a) papa7 dne pát 08.09.2017, 00:19, celkem upraveno 2 x.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Trochu OT, ale podle těch misek soudím na bývalého aktivního fotografa.....? :wink:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Správne je to tak.... :)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tak já asi taky zruším fotokomoru a začnu se šťourat v motorech 8)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

:) :) :) :) :) 100 bodov Jimmi
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Neprebiehalo všetko ideálne pri úkoloch,ktoré som mal v pláne....Zničil som si zbytočne výborné AISIN olejové čerpadlo.Chcel som len vymeniť poisťovací polmesiac,ktorý bol ulomený asi od kúpy vozidla.Servisák mi to spomínal v roku 2013 ,že je ulomené ale nevimenil ho.Možno predpokladal,že by to možno zničil ako ja.....založil tam druhú ulomenú časť a nasadil naň remenicu.Mala vôľu,ktorá ma roky štvala...tak som sa pustil do toho,že to odstránim.Ozubený hlavný rozvod idem stiahnuť so sťahovákom.Na ramena sťahováku som urezal výstupky na olejovom čerpadle aby som ich tam narval pod koleso.
Puk!!!Ozubené koleso sa ani nepohlo a z kolesa chýbala časť.Po naivných pokusoch som to koleso rozrezal uhlovou brúskou.Potom som videl na kľukovke zahrdzavenie a k tomu zdeformovanú časť polmesiaca,ktorá bola ako klin pod ozubeným kolieskom-preto to nešlo dole.Z vrakovišťa Hradešín som dostal olejové čerpadlo Toyoda a aj koleso.Očistil som to ,rozobral som to a porovnal som to.Rozdiel medzi AISIN a TOYOTA je viditeľný.AISIN má precízne prevedenie čerpacích kolies s minimálnou vôľou medzi stenami a priemer čerpacích kolies je väčší cca 1 cm,ale trochu užší ako má Toyoda.Nepochopil som prečo Toyoda čerpadlo má čerpacie kolesá na hranách zaoblené.Tie zaoblenia nie sú opotrebovaním a dovoľujú spätný prestup čerpaného oleja.Po 1000 km TOYODA zatiaľ funguje tak ako AISIN.Takže som to založil aj to koliesko na nový polmesiačik a vôľa už nieje.Len som ľahší o 2.720,- CZK za moje likvidačné schopnosti.... :blush:
Přílohy
IMG_20170719_015009.jpg
(270.69 KiB) Staženo 1795 x
IMG_20170719_015048.jpg
(282.18 KiB) Staženo 1795 x
IMG_20170723_123237.jpg
(201.47 KiB) Staženo 1795 x
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Ešte som netušil,že opotrebovanie priemeru valcov 0,02 mm urobilo na vnútornom obvode valcov rozdiel až 0,1 - 0,25 mm.Kúpil som si dopredu štandard krúžky...chyba!!! Tak po odskúšaní krúžku vo valci bola medzera mimo základnú toleranciu a musel som objednať variantu +0,50 mm...Šublerou som si narobil orientačné čiary na krúžok.Potom nasledovalo pribrusovanie krúžkov na jemnom kotúči stolovej brúsky a jemné zrazenie hrán diamantovým pilníkom(to proste nešlo dávať dole pilníkom- to je až tak tvrdý matroš s povlakom)...odskúšanie vo valci a odmeranie planžetou hrúbku medzery,prípadne ďalšie jemné pribrúsenie na normu.
Na kompresný No.1 som dával medzeru 0,25-0,30 mm a na No.2 kompresno-stierací 0,35 - 0,40 mm a No.3 sadu OIL som dal približne na 0,2 mm medzeru.Potom som podľa návodu rozloženia medzier založil na piest krúžky prstami. http://www.rlengines.com/Web_Pages/pistonrings.html
:!: :!: Pozor pri práci so sťahovákom krúžkov- pri jeho sťahovaní na rozmer piestu sa môžu krúžky pretočiť :!: :!: Preto oprieť palec silno o stenu sťahováku a ukazovák o vnútornú stenu piestu a tým sa zabráni nežiadúcim pohybom krúžkov.Zasunúť piest do valcov, prípadne keď ide ťažko-priklepnúť rúčkou kladiva.
Přílohy
IMG_20170720_120448.jpg
(218.21 KiB) Staženo 1777 x
IMG_20170729_010748.jpg
(187.71 KiB) Staženo 1777 x
IMG_20170729_231636.jpg
(194.81 KiB) Staženo 1777 x
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Dal jsi si s tím velkou práci,klobouk dolů. :bigups: Ale je tam pár zásadních chyb. Video kde týpek rovná hlavu na skle jsem zahlédl také. Pominu - li pracnost,tak drsnost povrchu by kvůli ocelovému těsnění měla být drsnost povrchu kolem Ra 0,1 ze strany hlavy a 0,3 ze strany bloku. Mimochodem blok ten jsi v autě rovnal jak? Druhý nesmysl je dělat dosedací plochu ventilů 2mm,naopak pokud takové plochy sedlo má,je nutné ho přefrézovat. Já používám úhlů 5,výrobcem jsou stanovené 3 a dosedací plochu dělám cca 1mm max. Výfukové ti velmi brzy nebudou opět těsnit. Ad honování. Tak to je naprostý masakr. Když už,tak pro obnovu honování bych použil flex hone a ne šidítko z uni.maxu na dráždění opic. Účel honování je pouze zdrsnit povrch na Ra 0,4 -1,2 aby byl zadržován olej,cokoli pod 0,4 už je nepřípustné. To nemluvím o tom,že honování by se mělo křížit pod úhlem 30 a 15 st aby byl zaručen dobrý záběh kroužek/píst,což nejakou vrtačkou v ruce nemůžeš zaručit a nemluvím ani o souososti válců. Ale jestliže se takto snažíš i o výbrus válce,tak se to opravdu nedělá. Oprava,úprava těch pístů taktéž nepadla na úrodnou půdu a za pár desítek tisíc jsi tam kde už jsi byl,to co jsi udělal je zbytečnost. Nasadit oversize kroužek na std píst,to chce opravdu mít za ušima. :bigups: 7a-fe jako většina jpn motorů patří k vnitřně vyváženým motorům. Tudíž každá komponenta je vyvážena zvlášt. Jediná klika je vyvážena dynamicky vůči váze sestavy,ale jinak musí být písty +/- 1g a ojnice ta se vyvažují na vlastní hmotnost a hmotnost horního oka. https://youtu.be/QLpiF0E0EJU
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

libor12 ďakujem za poučné upozornenia v ktorých som nemal na 100% jasno.Úprimne poviem,že som v tejto veci amatér a robil som to poprvýkrát.
Tvoje otázka:Mimochodem blok ten jsi v autě rovnal jak?
Blok motoru som len očistil od bordelu z tesnenia lakýrnickou brúsnou rohožou a jemným smirgľom(zrno:1000)na malej doske pár krát prešiel.Fľaky ktoré zostali na bloku som neriešil nakoľko je to asi materiálom alebo oxydáciou.Vplyv na rovnosť to nemalo.Po priložení oceľového pravítka do kríža a ani súbežne na ploche hlavy nevykazovalo presvit svetla.
Druhý nesmysl je dělat dosedací plochu ventilů 2mm.....áno nechal som to na jednom lôžku ventilu s rizikom,že bude ako prvé na odpis v tesnení ventilu....má jednoducho povedané až štvornásobnú náchylnosť na zachytenie bordelu na tej dosadacej ploche ventilu ako normál 1,25-1,55 mm.
flex hone-uvažoval som nad ním....ale pri meraní nerovností válca sa mi zdalo vhodnejšie použiť šidítko malé a šidítko veľké na dosiahnutie ubrania-zarovnania materiálu na stene vložky valca po brúsení ....jedná sa o korekciu na symetricky priemer válca,ktorý bol v rozmezí priemeru 0,01-0,015mm...Po premeraní rozdielu po celom valci 0,005mm som ostal spokojný.Po priložení oceľového pravítka na stenu valca som sa len utvrdil,že je to O.K.
Alebo inak vŕtanie valca je teda Size Mark "2".......81.010-81.020mm.Potom Toyota udáva olejovú normu medzi piestom a valcom 0.085-0.105mm (tolerancia 0,02 mm) Takže s piestom a krúžkami som v norme k tomu upravenému valcu.K tým krúžkom piestov...bolo to pracné vymerať,obrúsiť,odskúšať...dokola niekedy aj 2-4 krát pribrúsiť,odskúšať jeden krúžok ku každému piestu zvlášť.Na obrázku evidentne vidno,že sú zbrúsené krúžky na Size Mark "2",ktoré sa u nás ani v EÚ štandardne nepredávajú...možno tak v Japonsku.O piestoch Size Mark "2" ani nehovorím...tu naprijateľnešie je pre opravára motorov rozmer piestu 81 mm,ktorý musí vyrobiť alebo upraviť a výbrus +0,1mm(sorry, ja na to nemám prachy).
Polovicu roka som škemral z každej mesačnej výplaty na náradie,ktoré som nemal ani ten kompresor+príslušenstvo,momenťáky,podstavce ,šmirgle,kvapaliny,spreje a mazivá,krúžky a panve,tesnenia,plastigage,mikrometry,meráky,ventily,podložky ventilov,olejový filter,sviečky,rozvody,olejové čerpadlo,šidítka,teleskopický magnet ,nástrčky na golu...atď. Suma spolu činila 1.150 € (29.900,-CZK) .Pre mňa je dôležité,že celá moja fušerina splnila účel:7A-FE si zožral do 500 km 2dcl oleja a potom už nič...nič..ani "Ň". Má už za sebou 2.400 km a je to tichučké proti tomu čo vyvádzal ten motor predtým a celkom iné keď dupneš na plyn pri predbiehaní...nemáš strach v očiach,či to stihneš....... :)
Naposledy upravil(a) papa7 dne čtv 14.09.2017, 11:31, celkem upraveno 1 x.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

papa7 píše:.Potom som podľa návodu rozloženia medzier založil na piest krúžky prstami. http://www.rlengines.com/Web_Pages/pistonrings.html
:!: :!: Pozor pri práci so sťahovákom krúžkov- pri jeho sťahovaní na rozmer piestu sa môžu krúžky pretočiť :!: :!: Preto oprieť palec silno o stenu sťahováku a ukazovák o vnútornú stenu piestu a tým sa zabráni nežiadúcim pohybom krúžkov.
Malé tajemství :wink: Všimnul jsi si pozice kroužků,když jsi je demontoval z motoru? To není 2T píst se zámkem,kde poloha kroužku v jedné poloze je žádoucí. Bez zámku se za provozu kroužky otáčí náhodně všemi směry,takže je úplně jedno v jaké pozici je tam nasadíš.
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Piesty založené....sú krásne...
Pred založením piestov prebehla čistiaca procedúra priestoru valcov od pilín,kamienkov,olejového kalu zo šidítka-honovacích nástrojov.Odstránenie pásky z klzných častí pre ojničné panve ako prevencia vniknutiu bordelu do mazných otvorov.
Postup prešiel do časti merania,kontroly klzných častí kľukového hriadeľa.Pred meraním som vypulíroval pásikmi zo šmirgľa (zrno: 1.000)všetky ložiskové časti kliky(kľuky),ktoré zahladili mikro nerovnosti a jemné škrabance.Tých pásikov padlo za obeť 12 kúskov 280 mm dĺžky(z WS flex 16)
Samozrejme my sme stará škola a spoliehame na meráky a nie plastigage i keď som ho použil.Povinne sa premeriavalo merákom pomocou magnetu zafixovaného na tele valcov(merák použitý pri meraní hádzania vačkovky)hádzanie kľukového hriadeľa.Použité boli už nové panve v uložení s mazivom.Veko kľuky bolo dotiahnuté po krajoch(pozícia 1. a 5.a potom pozícia 2. a 4.) momenťákom aby sa premeralo všeto komplet. Mikrometrom (použitý Micromar 40 A rozsah 25-50mm) som premeral hádzanie na šiestich pozíciách ojničné lôžko pre pánve ojnice....niekto bdel nad mojou maličkosťou...všetko v norme.Dal som aj plastigague (žial v inch scale-zvyknutý som na mm) pre potvrdenie presnosti a potvrdilo, že je tam rozmer 47,99mm-47,995..teda Size Mark "1".
Namazať panve a pritiahnuť veko kľuky a potom veka ojníc na požadované Nm momenťakom.
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Přílohy
IMG_20170730_000318.jpg
(152.84 KiB) Staženo 1702 x
IMG_20170730_000050.jpg
(210.23 KiB) Staženo 1702 x
plastigage2.jpg
(155.61 KiB) Staženo 1702 x
papa7
Člen Týmu

Příspěvek od papa7 »

Malé tajemství :wink: Všimnul jsi si pozice kroužků,když jsi je demontoval z motoru? To není 2T píst se zámkem,kde poloha kroužku v jedné poloze je žádoucí. Bez zámku se za provozu kroužky otáčí náhodně všemi směry,takže je úplně jedno v jaké pozici je tam nasadíš.
libor12 tak to si deláš prdel z Japoncov a z návodu Toyoty (Fig. 28: Positioning Piston Rings) :) :) :)
http://bgbonline.celicatech.com/6g/engi ... 201.8l.pdf
Ja som si všimol len vo valcoch kolmé čiary na vrchnú časť.....začiatok horná úvrať ,koniec dolná úvrať rozdiel dráh čiar podľa umiestnenia krúžku na pieste.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Dělám si prdel nejen z návodu toy ale i jiných výrobců,a to ten toyotí mám i včetně všech dodatků,k tomu co se objevilo během provozu. Kdybych nebyl líný,šel bych vytáhnout a nafotit pozici funkčních kroužků z 4age tedy neustále se točících kolem pístu. Ty čáry co jsi tam měl vzniknou když se kroužky zanesou karbonem a přestanou otáčet.
Odpovědět

Zpět na „Celica“