Ukončení povinného ručení
Ukončení povinného ručení
Chci ukončit povinné ručení na stávající auto a nevím, jak se ukončuje povinné ručení, poradíte? Něco jsem si o tom našel na http://kralmotoru.cz/media/ukonceni-poj ... -jak-na-to , že prý stačí požádat o ukončení pojištění. Součástí by měla být kupní smlouva, kopie velkého technického průkazu, policejní zpráva či doklad o vyřazení auta z registru vozidel. Pojištění zaniká okamžitě a to doručením žádosti, ke dni prodeje či ke dni krádeže. No já ho sice chci prodat, ale ještě nemám zájemce, nechci s ním ale už jezdit, takže ho chci odhlásit a toto mi moc nepomohlo. Co mám tedy k žádost přiložit, když žádnou kupní smlouvu ještě nemám?
Re: Ukončení povinného ručení
To že vyžadují kupní smlouvu je jen proto, aby se vlk nažral a koza zůstala celá..
Pojišťovna ji pouze založí do šanonu a později skartuje..
Když jsem naposledy prodával auto, tak jsem jí sebou neměl. Po debatě s pojišťovákem, který ji chtěl jsem si na chvíli odskočil a na papír jí sesmolil - samozřejmě kupec smyšlený..
Oni si neuvědomují, že kupní smlouva na auto nemusí být nutně na papíře, nebo elektronicky - žádný zákon nebo předpis to nenařizuje..
Takže jí prostě napiš a uvidíš že bude stačit..

Pojišťovna ji pouze založí do šanonu a později skartuje..
Když jsem naposledy prodával auto, tak jsem jí sebou neměl. Po debatě s pojišťovákem, který ji chtěl jsem si na chvíli odskočil a na papír jí sesmolil - samozřejmě kupec smyšlený..
Oni si neuvědomují, že kupní smlouva na auto nemusí být nutně na papíře, nebo elektronicky - žádný zákon nebo předpis to nenařizuje..
Takže jí prostě napiš a uvidíš že bude stačit..

Auris TS 1,6 2016

A pak doufej, že se při zkušební jízdě se zájemcem o koupi nic nestane... A taky je docela možné, že u ČKP jim vyběhne, že auto je odhlášené a "kupec" nic nepřihlásil.
Co ušetříš za těch pár měsíců, co se to auto bude pordávat? Stojí to za to?
Co ušetříš za těch pár měsíců, co se to auto bude pordávat? Stojí to za to?
Já se obávám, že odhláška jako taková už pár měsíců nefunguje. Pokud nechceš auto dále provozovat a platit p.r. tak snad jen dočasně vyřadit z registru - depozit.
- Tygr
- Věčnej rejpal
Presne tak. Značky do depa a ukončit povinné ručení.
V tu chvíli však auto nesmí stát na veřejné komunikaci a potenciální kupec se s ním taky moc nezajezdi
V tu chvíli však auto nesmí stát na veřejné komunikaci a potenciální kupec se s ním taky moc nezajezdi

Kup si Toyotu a zustanes s ni navzdy a Celica je srdecni zalezitost:o)
Jak píše Tygr. Já jen dodám, že kupní smlouva ti je sama o sobě k prdu, protože to pojišťovny už hojně prověřují v registru vozidel a pokud k prodeji doopravdy nedošlo(přepis na nového majitele ve velkém techničáku), tak ti mají právo výpověď neuznat a tedy ty si třeba myslíš, že jsi pojištění ukončil, ale neukončil. Jinak pokud máš pojistné podmínky ke smlouvě, tak tam jsou všechny možnosti řádného ukončení vypsané a nemuší se po tom nikde dlouze pídit. Penále za nepojištěné auto se sice bát nemusíš, bo to poslanci ČKP zatrhli novelou zákona. Nicméně existuje zákon, který říká, že pokud ti skončí povinné ručení na vozidle co má přidělené SPZ, tak je musíš do několika dnů( tuším do 10-ti?) vrátit do redgistru vozidel jinak ti může magistrát vypálit pokutu několik desítek tisíc (zatím jsem neslyšel o případu, že by to bylo v nějakém městě uplatněno, nicméně ta možnost existuje a je dobré o ní vědět a neriskovat).
A k ala "deponaci" ještě dodám, že kromě toho, že auto nesmí být nikde na veřejné komunikaci, bo musíš fyzicky odmontovat značky a vrátit je do registru. Tak druhá věc je v případě vyzvedávání značek z registru, kdy pokud auto nemá platnou technickou prohlídku, ti je nedají a auto musíš nechat naložit na odtah, dovézt na technickou a teprve potom ti ty SPZ dají.
Jednoduše řečeno auto buď co nejdříve prodej a nebo ho prodej do bazaru, který ho od tebe zrovna vykoupí (stanou se jeho majitelem) a máš klid. A hlavně při prodeji nikomu nedávej svoje zelené karty od pojištění. Nový majitel si má před jízdou auto pojistit, protože kdyby odjel na tvoje pojištění a boural, tak ta škodní událost jde za tebou a ty přijdeš o bonus.
A k ala "deponaci" ještě dodám, že kromě toho, že auto nesmí být nikde na veřejné komunikaci, bo musíš fyzicky odmontovat značky a vrátit je do registru. Tak druhá věc je v případě vyzvedávání značek z registru, kdy pokud auto nemá platnou technickou prohlídku, ti je nedají a auto musíš nechat naložit na odtah, dovézt na technickou a teprve potom ti ty SPZ dají.
Jednoduše řečeno auto buď co nejdříve prodej a nebo ho prodej do bazaru, který ho od tebe zrovna vykoupí (stanou se jeho majitelem) a máš klid. A hlavně při prodeji nikomu nedávej svoje zelené karty od pojištění. Nový majitel si má před jízdou auto pojistit, protože kdyby odjel na tvoje pojištění a boural, tak ta škodní událost jde za tebou a ty přijdeš o bonus.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
- JenniColky
- Řidič
To co mám v TP je upřímně moje věc, převod vlastnického práva vzniká kupní smlouvou která ani nemusí být písemná.
Pojistky řeším přes místního člena, nebudu mu házet klacky pod nohy a pošlu mu kopii techničáku, ale třeba s ČP jsem se nemazal a ukončil to. Jim je po tom upřímně prd, když pojišťuju auta na VIN tak nechápu k čemu chtějí techničák, u aut na UK značkách by to byla neukončitelná pojistka. Je to jenom ubohý boj proti tomu aby lidi mohli ukončit pojistku kdykoli a nečekat dle podmínek pojištovny....
Pojistky řeším přes místního člena, nebudu mu házet klacky pod nohy a pošlu mu kopii techničáku, ale třeba s ČP jsem se nemazal a ukončil to. Jim je po tom upřímně prd, když pojišťuju auta na VIN tak nechápu k čemu chtějí techničák, u aut na UK značkách by to byla neukončitelná pojistka. Je to jenom ubohý boj proti tomu aby lidi mohli ukončit pojistku kdykoli a nečekat dle podmínek pojištovny....
eX Auris 1ZRFAE, E11-4EFE a "nějakej ten koncern a další šrot"
Nyní: IS200 daily, Soarer 1JZ-GTE
Ja som predal svojho času auto (citron picasso) do AAA. Tam mi povedali, že všetky lajstrá na polícii za mňa vybavia. A že mám ísť s kúpnopredajnou zmluvou na poistovňu odhlásiť auto z poistiek, oboch - čo som aj urobil. Mal som ale zaplatené poistky do konca roka. Alikvótne čiastky preplatku mi poslali na účet.
Asi mesiac po predaji mi volal prijímací technik z citroenu, že si našli ráno pred servisom rozbité moje auto, že čo s ním majú robiť. Ja že mne je to jedno, ja som ho predal už pred mesiacom do AAA. Po ďalších dvoch týždňoch mi prišiel list zo Slovenskej spoločnosti poisťovateľov, že nech vydokladujem ako majiteľ auta s ktorým osoba ... spôsobila autonehodu v Spišskej novej vsi a preukázala sa ústrižkami šekov o zaplatení poistiek na moje meno.
Tak som im tam poslal kópiu kúpnopredajnej zmluvy a viac som o nich nepočul.
AAA dotyčnej osobe predalo auto s tým, že jej dali moje vyplatené šeky poistiek, ktoré ale už neboli ku dňu havárie platné s tým, že ani neprepísali na polícii auto najprv zo mňa na AAA a potom pri predaji na tú osobu. Ona pri odvoze auta domov to auto rozbila.
Citróni sa potom na ňu nejako nakontaktovali, auto jej opravili na jej pokyn ale ona opravu neuhradila. Auto im doteraz hnije na parkovisku, medzitým aj ten citroen servis zrušil činnosť. To bolo pred cca pred 6imi rokmi. Musela z vlastného platiť opravu autobusu, do ktorého vrazila.
Asi mesiac po predaji mi volal prijímací technik z citroenu, že si našli ráno pred servisom rozbité moje auto, že čo s ním majú robiť. Ja že mne je to jedno, ja som ho predal už pred mesiacom do AAA. Po ďalších dvoch týždňoch mi prišiel list zo Slovenskej spoločnosti poisťovateľov, že nech vydokladujem ako majiteľ auta s ktorým osoba ... spôsobila autonehodu v Spišskej novej vsi a preukázala sa ústrižkami šekov o zaplatení poistiek na moje meno.
Tak som im tam poslal kópiu kúpnopredajnej zmluvy a viac som o nich nepočul.
AAA dotyčnej osobe predalo auto s tým, že jej dali moje vyplatené šeky poistiek, ktoré ale už neboli ku dňu havárie platné s tým, že ani neprepísali na polícii auto najprv zo mňa na AAA a potom pri predaji na tú osobu. Ona pri odvoze auta domov to auto rozbila.
Citróni sa potom na ňu nejako nakontaktovali, auto jej opravili na jej pokyn ale ona opravu neuhradila. Auto im doteraz hnije na parkovisku, medzitým aj ten citroen servis zrušil činnosť. To bolo pred cca pred 6imi rokmi. Musela z vlastného platiť opravu autobusu, do ktorého vrazila.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Dělej si to jak chceš. Dříve nebo později narazíš. Plácáš tu naprosté voloviny které nemáš ničím podložené. Kupní smlouvu ti napíšu bez ověřených podpisů třeba na prodej měsíce. Ale právní hodnota takového papíru je leda tak na vytření si. Používej alespoň měkej papír.JenniColky píše:To co mám v TP je upřímně moje věc, převod vlastnického práva vzniká kupní smlouvou která ani nemusí být písemná.
- JenniColky
- Řidič
No hlavní je to, že ty máš podložené moje pojistné podmínky.Myfune píše:Dělej si to jak chceš. Dříve nebo později narazíš. Plácáš tu naprosté voloviny které nemáš ničím podložené. Kupní smlouvu ti napíšu bez ověřených podpisů třeba na prodej měsíce. Ale právní hodnota takového papíru je leda tak na vytření si. Používej alespoň měkej papír.JenniColky píše:To co mám v TP je upřímně moje věc, převod vlastnického práva vzniká kupní smlouvou která ani nemusí být písemná.

Nevím jestli jsi někdy něco řešil, nebo třeba četl občanský zákoník, ale kupní smlouva na motorové vozidlo nemusí být úředně ověřená a právní hodnota je stejná jako s ověřením, když má veškeré právní náležitosti jako má kupní smlouva mít tak je plně právně platná. Podle tvého """názoru""" by byla tím pádem neplatná asi většina kupních smluv na motorová vozidla v ČR, protože se kupní smlouva neovéřuje a ověřuje se pouze plná moc k přepisu když je třeba..........
Úředně nemusíš mít ověřeno vůbec nic. Mezi námi občanský zákoník ti dává i možnost koupit na základě ústní dohody. Ale také se v něm mluví o tom, že břemeno dokazování je pak na tobě. Takže když se ti někdo rozhodne nevěřit, tak budeš ústně v .... i s tou tvojí kupní smlouvou, když nebudeš schopen předložit origo techničák, kde je zapsaný místo tebe nový majitel, nebude výpověď. Jak říká klasik "Jen blbni"
Ty asi rád žiješ v prostředí Damoklova meče viď? 

- JenniColky
- Řidič
Naprosto reálně říkám, jak to je a jak se to dá reálně řešit.Nemyslím to nijak zle, ale vezmi si příklad, auto resitrvané v EU provozované v ČR - to je naprosto legální. Uzavřu v ČR pojistku, pak auto třeba budu chtít prodat nebo s ním cokoli udělat, ale jak bych to přepsal dál?
Vážně, klidně to můžeme řešit po SZ, ale reálně není důvod nosit do pojiš´tovny TP.

Já to s tebou taky myslím dobře. V pojišťovnictví pracuju už řadu let, takže když chce někdo poradit, tak radím to co je bezpečné a bezproblémové, i když trochu více administrativní. Cest je samozřejmě víc a asi nejčastější je to kupní smlouvou, ale to úskalí tam prostě je a jako klient prostě neovlivníš to jak se k tomu pojišťovna postaví. Už jsem se setkal i s názorem, že na kupní smlouvu pojišťovna nemá nárok, protože jsou tam osobní data. Samozřejmě stačilo i potvrzení autoprodejce o prodeji. Co je ale důležité si uvědomit je to, že když doneseš VTP s přepisem na nového majitele, tak chráníš především sám sebe před budoucími problémy. Čas od času narazím na klienta co se snaží vypovědět auto které prý prodal, kupní smlouvu nemůže najít, auto mezitím změnilo třikrát majitele, samozřejmě bez přepisu, a on byl tak naivní, že při prodeji dal kupci origo VTP s plnou mocí na přepis, ale auto zůstalo napsané na něj. A jediné co pro něj v tu chvíli můžu udělat je se snažit nesmát co je to za idiota. No a pak ho pošlu na registr ať se tam s nimi zkusí domluvit.
- JenniColky
- Řidič
Já to samozřejmě chápu, chránilo by to obě strany, ale v praxi...
Ono když se auto dá do bazaru, nebudu chtít platit pojistku za bazaristu který to taky nepřepíše na sebe, tak bych neměl moc šancí v roli člověka který jde běžně dát auto do výkupu. Ono auto za "pár tísícikorun" a neschopnost lidí auto přepsat je téma samo pro sebe, řada lidí se nepoučí ani se zavedením zméněné pokuty, která je stejně ale složitě vymahatelná
.