Ahoj, jsem čerstvý majitel Celicy T18 2.0 GTi (115kw) z r.93. Objednávám nějaké náhradní díly, mj. tlumiče a ložiska a právě u ložisek je vždy na výběr, zda mám či nemám ABS.
Když jsem zkoušel brzdy, ABS nefungovalo, už od koupě svítí kontrolka ABS nepřetržitě, takže předpokládám, že mám verzi s ABS, které je však nejspíš rozbité. Můžete mi někdo poradit, jak se dá oveřit, zda ABS mám či ne a případně co tato rozsvícená kontrolka může značit?
Celicu budu dávat příští týden na celkovou prohlídku do servisu, kde by mi to také řekli, ale díly, o kterých vím už teď že budou potřeba vyměnit, bych rád objednal co nejdříve.
Díky za rady
T18 2.0 GTi 115kW verze s/bez ABS?
- micron
- Fantom fóra
- Kontaktovat uživatele:
Re: T18 2.0 GTi 115kW verze s/bez ABS?
Zdar, ABS je podle mě hooodně důležitá funkce a už mě hodněkrát zachránila na sněhu, ledu v zimě... máš špatný čidlo nebo cokoliv... já osobně sem nikdy neměl ABS vadný, tak nevim, ale doporučuju tohle mít v cajku víc naž airbagy apod píčoviny (5g ani bagy nemaj)
abs je důležitější než bagy.... 100% .... ABS je hodně pomocný a každej kdo tvrdí opak je u mě totální debil... protože nejel v drsných podmínkách, a myslí si jako stupido že zareaguje rychlejjc než ABS, ne nezareaguje, bude buďto pomlácenej nebo mrtvej... až se dostane do sněžný vánice např... ABS je fakt rychlejší tomu věř
rychlejší než jsi ty.... a je opravdu důležitý mít tohle v cajku... to řikám já, kterej se nikdy nepoutá.... paradoxně co? ne ABS je důležitý... poutání je diskutabilní... ono se totiž hodně často stane že člověka ze zničenýho auta nejsou lidi schopný zachránit... právě proto že je připoutanej... nebo mu to zláme žebra... a způsobí vnitřní krvácení.... atd...ať jsou to závody nebo normální jízda... je to diskutabilní jestli je bezpečnější se poutat nebo ne... někdy má plus to a někdy opak... ale ABS.... vždy!!!! nikdy nebudeš rychlejší než ABS....
Takže tohle si dej do pořádku.... ABS musí bejt 100%
Budem tu mít brzy jednu celicu na díly a měla by snad doufám mít ABS... no problem cokoliv pak z auta... uvidíme co duch ultra rychlý celicy přinese...

Takže tohle si dej do pořádku.... ABS musí bejt 100%
Budem tu mít brzy jednu celicu na díly a měla by snad doufám mít ABS... no problem cokoliv pak z auta... uvidíme co duch ultra rychlý celicy přinese...
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++

- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Zkus si najít jak v principu ABS pracuje a v čem je jeho smysl,rychlíku.micron píše:nikdy nebudeš rychlejší než ABS....

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- Stan
- Carina crusader
- Kontaktovat uživatele:
Jestli máš ABS, tak to zjistíš jednoduše - otevřeš kapotu a mrkneš. Je umístěný na straně spolujezdce vepředu za světlem mezi nádržkou pro ostřikovače a nádobkou posilovače. Máš to vyznačený na obrázku. Buď tam nemáš nic jako já na fotce, nebo tam máš kovovej bazmek a do něj vedou trubičky.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Diky, to jsem presne potreboval vedet, kouknu na to vecer po praci 

Celica T18 2.0 GTi, 115 kW, 1993
Jestli svítí kontrolka, nejspíš tam to ABS bylo. Souhlasím, že je to užitečný pomocník a že na sněhu a mokru málokdo dokáže bez ABS zabrzit na stejně krátkém úseku jako s ABS. Na druhou stranu už druhý rok jezdím bez ABS. Třeba zrovna v neděli jsem 2x potřeboval intenzivněji zabrzdit, bylo mokro a smyk se nekonal (Potenzy Adrenalin si připsaly plusové body za grip na vodě). Ano, přerušovaným bržděním se člověk ABS nevyrovná, tu frekvenci noha nezvládne. Ani reakční dobou na zablokovaná se člověk nepřiblíží tomu, co dokáže ABS. Naštěstí brzdy v celice nejsou jedovaté, ale dají se dobře dávkovat i na mokru a sněhu. Když člověk sžije s autem, získá odhad, jak moc na to může šlápnout, aby to brzdilo a ještě neblokovalo (degresivní brzdění). Nedělám si iluze, že bych tu hranici dokázal hned trefit, je to takové dolaďování "ještě to drží, tak to ještě trochu přišlápnu" a to samozřejmě brzdnou dráhu prodlužuje. Je to i komunikace s autem a Celica je komunikativní, v pedálu i volantu je cítit, jestli kola ještě mají grip. Je celkem radost trefit tu hranici, kdy se kola ještě se točí, ale už šeptají, že moc víc to nejpůjde.
Bez ABS je na mokru a sněhu s potřeba s tím počítat, víc předvídat. ABS je zvlášť užitečné v nečekaných krizových situacích, když se člověk lekne, stačí zadupnout pedál. Kdo dokáže degresivně brzdit i v panice...
ABS je bezpečnější, bez něj je o trochu víc zábavy, víc seznamování se s autem. Ano, je to potenciálně nebezpečná zábava. Kdybych tolik lpěl na bezpečí, koupím si nějaké moderní auto se všemi možnými asistenty. Ale mám Celicu. Tím nechci nebezpečí podceňovat, jízda autem je riziková sama o sobě. Ať s ABS nebo bez něj je potřeba si uvědomovat limity své a limity auta a snažit se opravdu nebezpečným situacím předcházet.
Bez ABS je na mokru a sněhu s potřeba s tím počítat, víc předvídat. ABS je zvlášť užitečné v nečekaných krizových situacích, když se člověk lekne, stačí zadupnout pedál. Kdo dokáže degresivně brzdit i v panice...
ABS je bezpečnější, bez něj je o trochu víc zábavy, víc seznamování se s autem. Ano, je to potenciálně nebezpečná zábava. Kdybych tolik lpěl na bezpečí, koupím si nějaké moderní auto se všemi možnými asistenty. Ale mám Celicu. Tím nechci nebezpečí podceňovat, jízda autem je riziková sama o sobě. Ať s ABS nebo bez něj je potřeba si uvědomovat limity své a limity auta a snažit se opravdu nebezpečným situacím předcházet.
Tak jen doplním pro úplnost, měl bych podle všeho mít verzi s ABS. Přikládám ještě foto, pokud by někdo řešil podobný problém. Díky všem za pomoc!
- Přílohy
-
- 20150820_102314b.jpg
- (185.87 KiB) Staženo 1166 x
Celica T18 2.0 GTi, 115 kW, 1993