podla mna sa hned porad s pravnikom. Tvoj pripad je tak trochu iný. Tu vinnik usiel- otazka preco? Može byt xy dovodov. Mohlo by sa stat aj to , že nemal auto poistene - PZP. Vtedy sa treba skody domoct u neho - ak je vsak vymožitelna, lebo sa obratit na kancelariu poistovatelov....
bez ohladu na to ak by si si dal plnit cez vinnikovo PZP caka ta asi toto:
...ono totiž to PZP v principe funguje tak, že za vodica poistovna prebera zodpovednost za skody sposobene v cestnej premavke. Teda de facto aj de jure ak pri nahlaseni skody sa rozhodnes že plnenie od vinnika chces z jeho PZP, v tom okamihu on s tým dalej nic nema ( myslene s skodou na vozidle - možne dalsie naroky ,ktore si spominal si nie som istý ako su vymožitelne) co v preklade do ludskej reci znamena , že
A, skodu vycisli poistovna
B, podla vycislenia ona rozhodne ototalke alebo rentabilnej oprave
C, pokial nejde o nový voz v každom pripade sa zo skutocnej ceny opravy nedockas plnej nahrady, vždy kratia o "amortizaciu"
D, na akýkolvek doplatok od vinnika nie je pravny narok - suhlasil si s plnenim od poistovne, tym ona prebrala celý záväzok a vinnik je z toho vonku, vsetko riesi už iba poistovna podla daných ( debilných) pravidiel. Aj ked keby si narazil na seriozneho a slušneho cloveka , sanca tu je - ale nie pravny narok - toto každý súd zmetie za 10minut zo stola. Ak chces cokolvek v tejto veci riesit , už len s poistovnou.
resume - cez PZP oprava ci už ako totalka alebo nie bude kryta vždy len s odpocitanim amortizacie ( na SK udajne ALLIANZ je výnimka - ale ako si vyberies kto do teba nabura?).
Existuje tu este možnosť riesit to nie cez PZP ale ako obciansko pravnu vec, alebo trestnu ( podla okolnosti), kde by si sa teoreticky mohol dockat spravodlivejsej nahrady (alebo aj nie) ovsem sa priprav na klasický sudny kolotoc ktorý sa vlecie roky a stoji peniaze.
Alebo žalovat poistovnu pre neopravnene kratenie poistneho plnenia - pokial viem prave v CR ( a myslim že asi už aj v SR ) existuje minimalne 1 precedens , kde bol pripad, že poskodený zažaloval poistovnu pre amortizaciu - teda nevyplatenie celej ceny opravy a vyhral. Riesil ustavný súd CR. detaily neviem , nie som pravnik ... "ja nevim, skoly nemám"
skus pozriet napr. toto - je tam ajkontakt ,pokial viem dokažu realne pomocť:
http://www.amortizace.cz/amortizace/