Kuna v motoru

vše ohledně modelové řady Verso
Odpovědět
Hutte
Navigátor

Kuna v motoru

Příspěvek od Hutte »

U domu na okraji Karlových Varů mi někdy během víkendu v motoru řádila kuna. Nebo si aspoň myslím, že to byla kuna, mají hodně dobrých referencí :) Stalo se mi to poprvé, po otevření kapoty jsem byl docela v šoku. Viz fotka.
http://postimg.org/image/xp2xzqi63/

Po odstranění potrhané izolace kapoty ze všech možných míst v motoru (všimněte si asi hřbetem toho zvířete poškozeného povrchu tlumící matrace) jsem motor podrobil pečlivé kontrole - baterkou jsem se snažil prosvítit vše, kam se dalo dostat, další viditelné škody jsem neobjevil. Motor jsem nechal asi 10 minut běžet na volnoběh, zatím OK.

Máte už taky někdo zkušenosti s kunami? Co se proti nim dá dělat? Sám jsem občas pokládal pod motor králičí pletivo, ale tentokrát tam pletivo nebylo... Přiznám se (a nejsem si jistý, zda to není pitomost), že jsem před chvílí do motoru a na izolaci kapoty nastříkal dost intenzivní parfém (nevhodný dárek - na sebe bych ho nepoužil). Verso teď smrdí jak děvka, doufám, že to té kuně bude nepříjemné a vyhne se mu...
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna 12/2011
tomko
Věčnej rejpal

Re: Kuna v motoru

Příspěvek od tomko »

tiez som mal rozobratu izolaciu, nahodil som plašič kun
Obrázek
johny2000
Manager Týmu

Příspěvek od johny2000 »

Taky se mi to stalo, stál jsem tenkrát u popelnic, tak to teď dávám dál. Byla potrhaná izolace, tu jsem upravil. Jinak beze škod.
Obrázek

Verso 1.8 Active
EX: auris 1,6 Dual VVTI Man
Jéňa
Člen Týmu

Příspěvek od Jéňa »

U mě kuna taky tak řádila na izolaci kapoty :( Nějaký tip jak tu izolaci opravit ?
Toyota Verso 1.8 / 108 KW / r.v. 2013
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Tak jako první zprávu ohledně izolace kapoty napíšu, že jsem se zajímal o cenu náhradního dílu u Toyoty, nečekal jsem pár stovek, ale cena 5.198 Kč mi fakt vyrazila dech! Soudruzi, za co?!

Opravil jsem to takto:
Obrázek

Posbíral jsem z motoru všechny cucky, nalil jsem do toho trochu lepidla Herkules a pomačkal to v dlaních, až vznikla jakási hnusná lepivá koule ze zbytků filcu a skelné vaty (nebo z čeho je to vlastně vyrobené). Pak jsem tu kouli nacpal do díry v izolaci kapoty a nahrubo srovnal. Po zaschnutí jsem to trochu přestříkal černým sprejem, aby ta žlutá barva po otevření kapoty tak neřvala. To je vše.

Dneska jsem zakoupil a nainstaloval plašič kun:
Obrázek

Snad jsem ale raději ani neměl číst návod... Píše se tam, že se taky může stát, že když si kuna označkovala auto resp. motor jako svůj rajón, může považovat ten ultrazvukový plašič za svého kuního konkurenta a bude se ho chtít zbavit. Tedy že tím spíš do motoru vleze a asi se popere s plašičem nebo co. Takže by to prý nejdříve chtělo důkladně omýt motor a prostor pod autem od všech kuních exkrementů, pak to ta kuna za svůj rajón považovat nebude a půjde raději o auto dál... Tak nevím. Přiznám se, že vytáhnout wapku na motor jsem neměl odvahu, pod autem to opláchnuté mám. Musím tedy doufat, že té kuně bude >100dB na 23kHz vadit a že už do motoru nepoleze.
xvasek
Navigátor

Příspěvek od xvasek »

Znám taky, kuna mi řádila ve starém Accordu. Izolace jí ale nešmakovala, tak sežrala zapalovací kabely. Ty jsou naštěstí za pár korun.

(Taky jsem jeden z nich na cestu opravil - roztáhl jsem kancelářskou sponku a napíchnul oba konce do zbytků toho prožraného kabelu. Nefungovalo moc rádio, ale do servisu jsem dojel.)

Tak mě napadá - proč tu izolaci neudělají z nějakého materiálu, který kuně tak moc nejede? Nebo něčím nastříkat třeba...
Trcis
Člen Týmu

Příspěvek od Trcis »

Můžu se zeptat, kde se ten plašič kun připojuje na el.síť auta?
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Přímo na kontakty baterie.
Trcis
Člen Týmu

Příspěvek od Trcis »

Na netu jsem četl, že v EU musí být plašič zapojen tak, aby byl v činnosti jen při vypnutém motoru. To při zapojení přímo na baterku asi nebude takto fungovat ??
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

V návodu k odpuzovači bylo uvedeno, že se má připojit buď natvrdo k baterce, nebo ke svorce 15, čímž by byla zajištěna jeho funkce jen při vypnutém zapalování. Neuváděli povinnost připojení na svorku 15, tak jsem to neřešil. Co by mohlo být špatně, pokud odpuzovač běží i při zapnutém motoru? Uškodí to někomu nebo něčemu?
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Ještě dovětek: Ten odpuzovač je německý výrobek, vypadá poměrně důvěryhodně, a to včetně návodu. Jiné informace jsem ale na internetu nehledal...
Jéňa
Člen Týmu

Příspěvek od Jéňa »

Tak jsem po úřadování kuny v motoru a rozervaném tapecu udělal malou opravu .
Je to vyrobeno z alu stavební folie + pár plast. cvočků ( proti prověšení )
Cena celkem okolo 200,- Kč . Není to nic , moc profi :oops: , ale lepší než se dívat na rozdrápaný tapec .
Přílohy
Tapec kapoty.jpg
(250.58 KiB) Staženo 4976 x
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

a bude to odolavat vyssim teplotam?
Obrázek
Jéňa
Člen Týmu

Příspěvek od Jéňa »

Četl jsem , že v motorovém prostoru bývá teplota okolo 80° . Tato folie , píšou je tepelně stabilní do 85° . Tak uvidíme . Naposledy jsem jel v kuse 200km a folie OK .
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ono vetšinou není problém pokud a dokud jedes. Taková letní zácpa na německé dálnici, kdy je na slunci 40 - 50 jen beton, motor permanentně chladí vrtulema, teplota chladiva přes 95 celsiusu..... Ono automotivci vědí proč berou komponenty se specifikací 125 nebo i 175+ celsiusu pod kapotu.
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Verso“