Celica T23 1ZZ-FE dotaz na pár informací po koupi auta

vše ohledně modelové řady Celica
ADAM75
Člen Týmu

Celica T23 1ZZ-FE dotaz na pár informací po koupi auta

Příspěvek od ADAM75 »

Jsem nově na Toyotaclubu a poprosil bych o pár informací, protože tyhle motory a auta neznám.
Koupil jsem ted pro přítelkyni lehce bouranou T23 1ZZ-FE 105kw r.v.2000 kterou dávám dohromady

a) Řeším jestli mám přeměřit tlaky, motor preventivně rozhodit, zkontrolovat, vyčistit a upravit mazací kanálky pod kroužkama, pokud bude vše v pohodě....
Auto ma nalítano cca 180tis po mladem klukovi, takže čekám že brzo klekne, i když mi tvrdil, že to olej nebralo.

b)Da se podle značení motoru poznat jestli je to starší motor s litinovými vložkami, nebo čistý nikasil?

c)Pokud vytáhnu katalyzátor, bude mi ECU hlásit chybu, mám čekat pokles výkonu atd, nebo to ten motor zvládne bez problému?

d) Jaký je ideální olej pro tyhle motory s větším nájezdem?

Dík moc za info.
Adam
Subaru Impreza 400+
Toyota Celica T23 VVT-i
VW
aczasa
Věčnej rejpal

Re: Celica T23 1ZZ-FE dotaz na pár informací po koupi auta

Příspěvek od aczasa »

a) nemusíš, jestli to jede
b) nikasil. Litinové vložky? ? ?
c) vyhodí to vždy chybu motoru, ale výkon se nezmění
d) 5W-40, protože je nejlevnější na dolivani
Back in Czech.
ADAM75
Člen Týmu

Příspěvek od ADAM75 »

Četl jsem tady na foru, že první verze tohoto motoru měli vlisované tenké litinové vložky.

Co se týká olejů, tak ve svých autech používám Millers oils CFS 10W-60 NT ale tady do toho motoru chci dávat kvůli možnému dolévání levnější Mobil 1 Peak Life 5W-50
Subaru Impreza 400+
Toyota Celica T23 VVT-i
VW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ja bych rekl, ze ty jsou tam vlisovane, aby odstranili chybu, kterou zpusobilo spatne mazani u predtim nikasilovych bloku... :-) Ale to je jedno. A olej? At das co das, tak uvidis. :-) Jestlize nevis jestli bere nebo nebere, tak ja osobne bych sel nejlevnejsi variantou. Ale klidne to vem i tak, ze kdyz koupis, rozhod, prevlozkuj, vymen pisty a hura na to nejlepsi a nejdrazsi.. ;-)
Back in Czech.
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Mám za to, že v 1ZZ nikasil není, že je v 2ZZ. Změřit komprese je otázka chvilky, když 1ZZ trpí na ovalitu válců bych to pro představu o stavu motoru radši přeměřil. Rozhodně bych hlídal olej a podle toho řešil co dál. Je tady na fóru toho o tom motoru napsáno dost, stačí se trochu rozkoukat.
ADAM75
Člen Týmu

Příspěvek od ADAM75 »

Bohužel jsem se před koupi T23 moc nezajímal o jeho možných technických problémech a dost mě to auto tímhle zklamalo...
Jak jsou na tom starší verze Celicy? Tam jsou ty motory v pohodě, nebo se taky tak sypou do najezdu 200tis?
Uvažuji, že pokud by mě tohle potkalo, tak raději koupím auto se solidním 2.0 16V a do T23 dám jiný spolehlivější agregát, než nasypat 50-70tis do repase.
Má s podobnou přestavbou někdo nějakou zkušenost?
Subaru Impreza 400+
Toyota Celica T23 VVT-i
VW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Do repase se da dat i treba jen 20 - 25 litru. Zalezi na tom co chces. Jinak kdybys sehnal 1ZZ-FE po roce vyroby 2006 tak ten je spolehlivejsi...
Back in Czech.
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

To že máš auto s motorem kterej trpí ovalitou ještě neznamená že jí tam máš. Určitě si nech změřit tlaky ve válcích a sleduj úbytek oleje. Ze začátku to dělej klidně před každým startem než zjistíš jak to u tebe je. Lepší je totiž vědět než předpokládat. Každopádně dodrž plnění tím olejem který se do auta má dávat a netahej otáčky motoru furt do omezovače. Zjisti si kdy má motor maximální krouťák a to by ti mělo v klidu stačit na české silnice. Pamatuj si že když budeš motor tahat do red lajny, tak holky stejně nezvlhnou, ale spíš znervózní a spíš motor zadřeš než někam dojedeš. Důležité je taky to, že než pudeš s otáčkama nad 3000, tak měj motor (olej) pořádně prohřátý. Někdo tvrdí, že je potřeba nastartovat a jet. Já osobně si myslím, že nejlepší je nastartovat, nechat ohřát bez zátěže na provozní teplotu a teprve potom jet, zejména v zimním období. Nevím teď jestli tvůj motor má taky Lift, ale pokud jo, tak šrouby které ho drží, rády praskají. Každopádně kdyby jsi je někdy vymontovával, tak tam ty původní už nevracej ale dej tam nové. A poslední rada. Když náhodou půjdeš do servisu Toyoty, tak se tu nejdřív mrkni na reference, popřípadě se zeptej. V některých městech má Toyota servisů víc a proč si nevybrat ten lepší že? Já jinak třeba mám osobního servisáka, o kterém vím že věc neodflákne a dokonce v Toyota servisu několik let dělal, takže nepochybuji, že tomu rozumí a když neví, tak má kontakty a zajistí nebo sežene nad rámec svých možností.
Jinak ti přeju spoustu zábavy a šťastných KM s autem a třeba se potkáme na nějakém tom srazu Celic.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
chiminka
Člen Týmu

Příspěvek od chiminka »

Cauky... :wink:

Zhaním nový katalyzátor na Celicu T23, docetla jsem se, že se tam sedí i nějaký univerzální za podstatně nižší ceny jak u Toyoty.
Má někdo s tím zkušenosti?? poprípadě byl by ochoten mi poslat odkaz na typ, který tam přímo sedí a je za přijatelnou cenu.

Díky za odpovědi :wink: :wink:
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

chiminka píše:Cauky... :wink:

Zhaním nový katalyzátor na Celicu T23, docetla jsem se, že se tam sedí i nějaký univerzální za podstatně nižší ceny jak u Toyoty.
Má někdo s tím zkušenosti?? poprípadě byl by ochoten mi poslat odkaz na typ, který tam přímo sedí a je za přijatelnou cenu.

www.A1racing.cz,
Magnaflow Performance 4123,průměr 67 mm - celkem s dopravou cca 3k.
Na emisích bez problémů,ale nepravidelně se rozsvěcuje kontrolka motoru.Výkon beze změny.
chiminka
Člen Týmu

Příspěvek od chiminka »

zejdy píše:
chiminka píše:Cauky... :wink:

http://www.A1racing.cz,
Magnaflow Performance 4123,průměr 67 mm - celkem s dopravou cca 3k.
Na emisích bez problémů,ale nepravidelně se rozsvěcuje kontrolka motoru.Výkon beze změny.

MOOOC děkuji! ;)
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

universální kat bosal, koupeno v kelly za tuším cca 2600 ji nerozsvecuje vubec. pokud se rozsvecuje sporadicky, je to špatný kat :( ( špatne zvolený ). Bohužel k tomu Bosalu jsme se asi před dvema lety dostali metodou pokus omyl a dodnes nevím, který ze tří nabízených to byl...
chiminka
Člen Týmu

Příspěvek od chiminka »

Děkuji děkuji...:) ja právě bych potřebovala nějaký přesný odkaz, protože se v tom nevyznám, ale nějak moc jich není co by měly průměr 67mm...:(
Kenne
Manager Týmu

Příspěvek od Kenne »

mozna ted budu za trotla, protoze nevim jestli ma roura u katu stejne rozmery, myslim tim 1zz vs 2zz, neni tech 67mm pro silnejsi verzi (2zz)?
ona totiz slecna/pani nam nerekla na kterou verzi to chce, aby pak nevznikl zbytecny problem :)
Celica ZZT230, 2000, black
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Dneska jsem byl shodou okolností pod autem,já mám průměr roury před katem 70 mm a na výstupu 61 mm-venkovní rozměr. Těch 67 je takový střed, který se dá bez problémů navařit.Ale ideální je vlézt pod auto a trubky změřit ........ :D
Odpovědět

Zpět na „Celica“