časté spouštění ventilátoru chlazení Toyota yaris 1.33
-
- Člen Týmu
časté spouštění ventilátoru chlazení Toyota yaris 1.33
Ahoj mám nový Yaris 1.33 rok výroby 2012. Zdá se mi,že hodně často spouští ventilátor chlazení. Když jedu tak 50km/h po městě, tak každou chvilku zapne naplno a hučí jak letadlo. Nebo když přijedu domů, tak jedu mírného kopce asi 1km a taky hučí naplno. V letě při vypnuté klimatizaci ventilátor nehučel. Teď je přece větší zima, tak by taky neměl jet vůbec ne? Byl jsem v Toyotě v servisu, ale na nic nepřišli. Docela mně to štve . Dělá to taky někomu? Díky
Re: časté spouštění ventilátoru chlazení Toyota yaris 1.33
Teraz už tak často ani nie.(vlastne skoro vôbec). Za to v lete si to vynahradil.. 

Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota Auris 1.8 hybtid
-
- Člen Týmu
To jak si měl puštěnou klimu??? Tak to dělalo i mně. Ale ted je ještě celkem teplo porad kolem 20 stupnu. Klimu mám vyplou a když zpomalím, tak se hned zapne a hučí třeba 5 minut. Motor bych mel vypnout az prestane ventilátor jít, ale nechce se mi cekat, když přijedu na parkovistě. Kazdý říka, že je to normální, ať sem rád, že ventilator jede. Me to stve hučí fakt hodne často. Na to si u fabky nepamatuju. Tatka ma Golfa 1.6 a ani nevi, že tam ventilátor má
Zdarec, hodim jednu zkusenost s ventilatorem.
Auto budeme mit v prosinci 3 roky, je to rocnik 2010, ventilator se mi zapl snad jen jednou a to kdyz sem zapadl v zime v jesenikach do prikopy, pri vytlaceni auta z diry a cca 8minut toceni motoru se zapl ventilator, hucel jak vysavac to je fakt, od te doby o nem nevim, doufam ze funguje
, pri zapnute klime huci snad jen kompresor...asi teda
Auto budeme mit v prosinci 3 roky, je to rocnik 2010, ventilator se mi zapl snad jen jednou a to kdyz sem zapadl v zime v jesenikach do prikopy, pri vytlaceni auta z diry a cca 8minut toceni motoru se zapl ventilator, hucel jak vysavac to je fakt, od te doby o nem nevim, doufam ze funguje

Toyota Yaris Dream(2010) 1,33 Dual VVTi 74KW
-
- Člen Týmu
Nemusel by to být vůbec problém. Při pomalé jízdě ve městě je kolem chladiče malé proudění, ale motor generuje v čase nějaké množství tepla. Když to vztáhnu k otáčkám motoru, tak ve městě ti to jede de facto ve stejných otáčkách jako mimo město, akorát s jiným zařazeným rychlostním stupněm. Takže se dá říct, že motor v obou režimech generuje stejné množství tepla. No a když jedeš mimo město rychleji, tak je to proudění vzduchu kolem chladiče asi dostatečně velké na to, aby to stíhalo to teplo odvádět bez pomoci ventilátoru. Podle mě si nech zjistit jestli ti ventilátor zapíná a vypíná při správných teplotách co má a pokud ano, tak bych to neřešil.
Jinak Toyota je jedna z mála automobilek co chladí motor nikoliv chladící kapalinu. To znamená, že měří teplotu v hlavě motoru a né v chladiči.
Jinak Toyota je jedna z mála automobilek co chladí motor nikoliv chladící kapalinu. To znamená, že měří teplotu v hlavě motoru a né v chladiči.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
-
- Člen Týmu
čau zítra to vezu do servisu. Dokonce mě to spouští i na dálnici, když jedu víc jak 110km/h a motor točí kolem 3000 otáček. Přece, při takové rychlosti, by to měl chladit nápor vzduchu . Ventilátor , by neměl vůbec spustit
Jo a venku bylo asi 12 stupnů, takže žádné teplo. Ty jo sem zvědavý, co by ten ventilátor dělal v létě až bude 30 stupňů. To mi vyletí z motoru 

richardo2222: Ahoj, mohu se zeptat s jakým výsledkem si absolvoval návštěvu servisu?
Yaris III mám teprve krátce, ale včera sem si všiml jedné věci, co může souviset s ventilátorem. Jel sem kratší cestu a auto se teprve zahřívalo, poté zhasla zelená kontrolka chladící kapaliny. Po asi 2km jsem stál na semaforu, měl sem normálně zapnuté topení (na max. teplotu a ventilátor na 2.stupeň, vnitřní cirkulace, teplota venku asi 0 stupňů) a všiml sem si, že motor na volnoběh točí +- 1200ot. a slyšel sem tlumené hučení z motoru (zřejmě ventilátor motoru). Po vypnutí ventilátoru topení otáčky klesly na +-1000 a hučení přestalo. Pak sem totéž zopakoval na dalším semaforu se stejným výsledkem. Po dalších cca 2km už to nedělalo a volnoběh byl při zapnutém topení stále +-1000ot.
Máte někdo obdobnou zkušenost? Díky.
EDIT: Možná to může souviset s tímto tématem:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=33113
Yaris III mám teprve krátce, ale včera sem si všiml jedné věci, co může souviset s ventilátorem. Jel sem kratší cestu a auto se teprve zahřívalo, poté zhasla zelená kontrolka chladící kapaliny. Po asi 2km jsem stál na semaforu, měl sem normálně zapnuté topení (na max. teplotu a ventilátor na 2.stupeň, vnitřní cirkulace, teplota venku asi 0 stupňů) a všiml sem si, že motor na volnoběh točí +- 1200ot. a slyšel sem tlumené hučení z motoru (zřejmě ventilátor motoru). Po vypnutí ventilátoru topení otáčky klesly na +-1000 a hučení přestalo. Pak sem totéž zopakoval na dalším semaforu se stejným výsledkem. Po dalších cca 2km už to nedělalo a volnoběh byl při zapnutém topení stále +-1000ot.
Máte někdo obdobnou zkušenost? Díky.
EDIT: Možná to může souviset s tímto tématem:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=33113
No ja sice otáčkomer nemám vo výbave
, ale všimol som si,že pri zohriatom motore (ked som hladal miesto na zaparkovanie v podzemných garážach-kde som sem tam aj zastavil ) mám otáčky na úrovni "zapnutého sytiča" (takže cca 1200ot. ) Ventilátor mi ale nehučal. Ten bol vypnutý. Nejak to veľmi neriešim , ale všimol som si to aj ja pár krát. No tentoraz mi pomohlo pri státí zo 3 krát jemne rozturovať motor a otáčky sa ukludnili
Prečo to robí, je to záhada. Motor si myslím v tomto "novom" yarise III nemenil. Mal by byť ten istý ako v yarise NGII. A ten sa mi takto nesprával.
Ale-pokial mi to štartuje a nechcípá, som v kľude
Hold-je tu moderná doba a čím viac čidiel a modernej elektroniky, tým je väčšia pravdepodobnosť častejších komplikácií.

Prečo to robí, je to záhada. Motor si myslím v tomto "novom" yarise III nemenil. Mal by byť ten istý ako v yarise NGII. A ten sa mi takto nesprával.
Ale-pokial mi to štartuje a nechcípá, som v kľude

Hold-je tu moderná doba a čím viac čidiel a modernej elektroniky, tým je väčšia pravdepodobnosť častejších komplikácií.
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota Auris 1.8 hybtid
-
- Člen Týmu
RX450h: čau tak v servisu jsem byl, ale hodně se ochladilo, tak jsem se v servisu toyoty domluvil, že až bude venku tak 10-15 stupňů, tak přijedu, takže až na jaře. Jak vidím tak máš taky nového Yarise, hučí ti taky ten ventilátor??.
To co popisuješ s tím ventilátorem a topením, zkusím vyzkoušet, ale zatím jsem si toho nevšiml, tak budu sledovat a napíšu, zatím čus
To co popisuješ s tím ventilátorem a topením, zkusím vyzkoušet, ale zatím jsem si toho nevšiml, tak budu sledovat a napíšu, zatím čus
-
- Člen Týmu
Od té doby, co jsem psal poslední příspěvek, jsem vypozoroval, že to dělá jen když je auto vyloženě studené, po zahřátí je to OK a motor točí těch 800-900 otáček. Pokud auto stojí v garáži, tak i se studeným motorem to otáčky nezvyšuje.
Co jsem to jinak konzultoval, tak se jedná o běžné zvýšení otáček, aby se motor v zimě rychleji zahřál.
Co jsem to jinak konzultoval, tak se jedná o běžné zvýšení otáček, aby se motor v zimě rychleji zahřál.