Než začnete měnit ložisko kola

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
ombre
Věčnej rejpal

Než začnete měnit ložisko kola

Příspěvek od ombre »

O víkendu jsem měnil ložisko náboje předního kola. Porod je proti tomu jednoduchou záležitostí.

Pokud se do něčeho takového budete chtít pustit sami, 2x si to rozmyslete, a pokud jste mírně pokročilý laik, přenechte to někomu, kdo to umí, má vybavení, a hlavně komu se do toho bude chtít.

Ložisko se skládá ze dvou protiběžných vnitřních kónusů tlačících dvě řady kuličkových vložek na dvojitý středový kónus vnější.
Když vyklepnete střed náby z těhlice, zbavíte se 1. vnitřního kónusu. Po sejmutí segrovky lze vytlouct i vnější kónus z těhlice, ale blbě. Sice jsem měl k dispozici 10 t lis, ale bez přípravků mi byl k ničemu. Asi ničím jiným než 2" trubkou se k tomu nedá dostat. Pak následuje čtvrthodinka bušení palicí, a neustálého kontrolování, zda neničíte těhlici.
A nakonec lahůdka v podobě posledního vnitřního kónusu, který je nalisován až na konec vnitřku náby, až ke šteftum kola. Ten nejde sundat naprosto ničím. má zaoblené hrany a je natlačen ke stejně silnému okraji, takže stahovák ani lis vám nepomohou. Přípravek pro lis ani nelze vyrobit, není jak do něj kónus uchytit. Toyota zřejmě nepočítala s výměnou, takže kónusy nejsou pro výměnu nijak připraveny.
Pokud se chystáte napsat, že chytří lidé si takovéto věci vždy předem nahřejí, a pak to jde snadno, vyvedu vás z omylu. Nahříval jsem to na 450 °C, což má být dostatečná teplota pro tyto úkony, leč, nepomohlo to ani omylem. Je sice hezké to nahřát do červena autogenem (800 °C a více), a pak to vtipně vyklepnout, ale kdo ví něco málo o degradaci oceli, uhlíku a zahřívání, tak asi chápe, proč to není dobrý nápad.
Takže nakonec nastoupila rozbruska, a podbroušení materiálu kónusu do tloušťky, kdy byl ochoten prasknout.
Samotné nalisování nových kónusů byla záležitost na 10 minut.
Nelíbí? Řekněte lepší způsob.
Jeden navrhuji: koupit (ložiska CDC) edit: toto beru zpět a nahrazuji značkou koyo - originál toyota, cena asi 4000,-?, která jsou kompletní, včetně vnitřní části náby - odpadá problém s odřezáváním kónusu a lisováním vnitřních. Ale stojí skoro dvojnásobek.
Druhý je dát to do servisu, kde buď dají CDC ložisko, nebo starý kónus "sundají" rozbruskou, nebo vnitřek náby vyhřejí autogenem (takže se z ní se stane bláto).

Pokud vás napadá něco lepšího, sem s tím.
Naposledy upravil(a) ombre dne úte 22.05.2007, 21:03, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: Než začnete měnit ložisko kola

Příspěvek od Idaho »

ombre píše:O víkendu jsem měnil ložisko náboje předního kola. Porod je proti tomu jednoduchou záležitostí.

Pokud se do něčeho takového budete chtít pustit sami, 2x si to rozmyslete, a pokud jste mírně pokročilý laik, přenechte to někomu, kdo to umí, má vybavení, a hlavně komu se do toho bude chtít.

Ložisko se skládá ze dvou protiběžných vnitřních kónusů tlačících dvě řady kuličkových vložek na dvojitý středový kónus vnější.
Když vyklepnete střed náby z těhlice, zbavíte se 1. vnitřního kónusu. Po sejmutí segrovky lze vytlouct i vnější kónus z těhlice, ale blbě. Sice jsem měl k dispozici 10 t lis, ale bez přípravků mi byl k ničemu. Asi ničím jiným než 2" trubkou se k tomu nedá dostat. Pak následuje čtvrthodinka bušení palicí, a neustálého kontrolování, zda neničíte těhlici.
A nakonec lahůdka v podobě posledního vnitřního kónusu, který je nalisován až na konec vnitřku náby, až ke šteftum kola. Ten nejde sundat naprosto ničím. má zaoblené hrany a je natlačen ke stejně silnému okraji, takže stahovák ani lis vám nepomohou. Přípravek pro lis ani nelze vyrobit, není jak do něj kónus uchytit. Toyota zřejmě nepočítala s výměnou, takže kónusy nejsou pro výměnu nijak připraveny.
Pokud se chystáte napsat, že chytří lidé si takovéto věci vždy předem nahřejí, a pak to jde snadno, vyvedu vás z omylu. Nahříval jsem to na 450 °C, což má být dostatečná teplota pro tyto úkony, leč, nepomohlo to ani omylem. Je sice hezké to nahřát do červena autogenem (800 °C a více), a pak to vtipně vyklepnout, ale kdo ví něco málo o degradaci oceli, uhlíku a zahřívání, tak asi chápe, proč to není dobrý nápad.
Takže nakonec nastoupila rozbruska, a podbroušení materiálu kónusu do tloušťky, kdy byl ochoten prasknout.
Samotné nalisování nových kónusů byla záležitost na 10 minut.
Nelíbí? Řekněte lepší způsob.
Jeden navrhuji: koupit ložiska CDC, která jsou kompletní, včetně vnitřní části náby - odpadá problém s odřezáváním kónusu a lisováním vnitřních. Ale stojí skoro dvojnásobek.
Druhý je dát to do servisu, kde buď dají CDC ložisko, nebo starý kónus "sundají" rozbruskou, nebo vnitřek náby vyhřejí autogenem (takže se z ní se stane bláto).

Pokud vás napadá něco lepšího, sem s tím.
když vidím co je s tím sraní, není lepší koupit rovnou, nové, prvovýrobové náboje vč ložisek?? :D
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 idaho: O tom ani potom. Samozřejmě, že je. Takto jsou dodávána ta CDC ložiska, jen se musí celé nalisovat do těhlice (a taky to staré z těhlice vyndat). Ušetří to dvě hodiny práce a zhruba pět let života ;).
Obrázek
Petr
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr »

no ja jsem tam dával SKF a potom optifit ktery je na prd ale obě ložiska se skládaly ze dvou vnitřních častí i ze segrovkou a kroužkem zvaný deflector
vyměny je težší to je pravda ale je lepší sundat tu část i znáboje to je pravda protože měníme celé ložisko né jenom část že?
dnes bych koupil ložisko jen TOYOTA a pro ně to dělá jap. firma KOYO
protože optifit německá výroba mi po roce začal při zatočení hučet pryč s ním
cena origo dílu je asi 200kč a SKF 1500 tak to už je jedno někde se repliky nevyplatí to vím z vlastní zkušenosti
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Petr píše:no ja jsem tam dával SKF a potom optifit ktery je na prd ale obě ložiska se skládaly ze dvou vnitřních častí i ze segrovkou a kroužkem zvaný deflector
vyměny je težší to je pravda ale je lepší sundat tu část i znáboje to je pravda protože měníme celé ložisko né jenom část že?
dnes bych koupil ložisko jen TOYOTA a pro ně to dělá jap. firma KOYO
protože optifit německá výroba mi po roce začal při zatočení hučet pryč s ním
cena origo dílu je asi 200kč a SKF 1500 tak to už je jedno někde se repliky nevyplatí to vím z vlastní zkušenosti
Pokud je to reakce na můj popis, tak tě mohu ujistit, že bylo měněno celé ložisko, jinak bych z toho nerodil ježky v neděli do sedmi hodin.
Popisuješ to správně, a nijak se typ ložiska nevylučuje s mým, tedy dva vnitřní kónusy a jeden dvojitý vnější uprostřed.
byly vyndány všechny části ložiska a vyměněny.
Ložiska optifit neznám ((vím, že si pod svým jménem (made in Japan) nechávají vyrábět stěrače)), ale znám německá ložiska optimal, a ty patří k těm horším. Koyo je good.
Pokud jde o CDC nebo origo toyota, tak tam je celé ložisko nalisováno na vnitřní čísti náby, a celé se to lisuje rovnou do těhlice, což je k nezaplacení, a to i cenově ;).
Můžu se zeptat, jak jsi sundaval ten spodní vnitřní konus z náby? Tj. ten blíže ke kolu. Řezání rozbrusem mi nepřipadá zrovna sofistikované, ale nic jiného mě nenapadlo. Když to ještě člověk dělá sám, tak je opatrnej, ale když to dělá někdo na cizím autě, umím si představit, jak vypadá taková odrbaná nába po zásahu rozbrusem.
Obrázek
Petr
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr »

jo Optimal tak to jsem myslel
no ja jsem tu vnitřní čast vždy sundával tak že jsem to za štefty upnul do svěráku a jemnými poklepy majzlíkem jsem do toho bušil jak je ten spoj kam až dosedá na osazení ten kroužek na náboji kola a časem to vždy povolilo případné oděrky jsem pilníkem zabrousil
a o těch CDC ložiskách jsem nevěděl to ti daj v toyote celý ten náboj jak jsou štefty??i z nalisováným ložiskem a kolik to stojí prosím tě??
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Petr píše:jo Optimal tak to jsem myslel
no ja jsem tu vnitřní čast vždy sundával tak že jsem to za štefty upnul do svěráku a jemnými poklepy majzlíkem jsem do toho bušil jak je ten spoj kam až dosedá na osazení ten kroužek na náboji kola a časem to vždy povolilo případné oděrky jsem pilníkem zabrousil
a o těch CDC ložiskách jsem nevěděl to ti daj v toyote celý ten náboj jak jsou štefty??i z nalisováným ložiskem a kolik to stojí prosím tě??
Tak to jsi šťastlivec. Já jsem to taky zkoušel sekáčem, ale nehlo se to ani o píď :evil: .

Pro upřesnění CDC je firma, která se specializuje na ložiska včetně náby, ano, včetně výlisku se štefty (údajně jsou velmi kvalitní). Toyota také prodává takový typ ložiska se svým polepem, nikoliv CDC. Kdo vyrábí nevím.
Cena za CDC do mého auta byla 2 200,- Kč/kus, při čemž celkem kvalitní korejský JC (ne všichni budou souhlasit) byl za polovinu.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Dotaz: jak jsi poznal, že to ložisko je špatné.....?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Jimmy: levé ložisko, v pravotočivém rejdu hučelo. Když jsem vzal za samotný náboj, tedy ne s kolem, tak měl nepatrnou vůli. Žádné klapání ani cvakání, jen měkkou vůli, která nebyla s nasazeným kolem poznat. Navíc se otáčelo až moc lehce, bez jakéhokoliv odporu.
Obrázek
Diablo
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Diablo »

dělal sem asi 8 ložisek sam,sice dělám v servise,takže pod lise,ale ten kroužek stačí nahřát,a on sjede sam (kroužek co vyhodíš,takže náboj nevyhřeješ)
TOYOTA Celica 2.0 Turbo 4WD
Obrázek
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Diablo: Věř, že jsem kroužek nahříval, ale prostě nešel. Kdybych ho nahřál autogenem do ruda, tak by si asi dal říct, ale to už se po chvíli nahřejvá i náboj, což jsem nechtěl. Ale možná nemám ten správný grif.
Obrázek
Diablo
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Diablo »

napoprvé sem se též jebal,ale pak sem si udělal přípravek-takovou vidličku pod lis. Šprajcneš ji pod ten kroužek,a vylisuješ... Láčes :D
TOYOTA Celica 2.0 Turbo 4WD
Obrázek
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Diablo, mohl bys prosím poslat hrubý nákres té vidličky? Mě nenapadl žádný tvar, který by udržel ten konus. Má totiž sraženou hranu a končí u stejně silného konce dříku. Navíc výlisek se štefty začíná asi 7 mm pod ním, takže tam moc místa není.
Když jsem stál zoufalý u lisu, nenapadl mě žádný způsob jak to uchytit. Snad jen spadnout na zem s vztekle kopat nohama.
Obrázek
Celica2.0GTI
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Celica2.0GTI »

Dělal jsem včechyn ložiska na 4g a bez problému palicí a trubkou bez lisů a přípravků ale možná to 5g má jinak
2005 1m, MČR dBDrag Racing Super Street 1-2 NW
2006 3.m MČR dBDrag Racing Super Street 1-2
Spinner Audio 2x15" SPL 144,7dB
http://el-diablo.cz e-shop s autohifi pro každého
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

A ještě poslední věc. Pokud si koupíte nové ložisko, tak bude mít celkem slušnou vůli, asi větší než to staré na autě. Nezoufejte, když se ložisko nalisuje, tak vůle zmizí.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“