Yarínek 1.3
-
- Člen Týmu
Yarínek 1.3
Ahoj všem,prosím o radu.
Mám Yarínka 1.3 benzín, narodil se v r.2006, já si ho koupila v létě 2011.Za rok jsme spolu nalítali asi 12.000km. Vše bylo v naprostém pořádku. Až jednou, když jsem dojížděla na volnoběh k semaforu, motor jakoby sám naskočil a šel do otáček. Displej začal ukazovat šílené cifry o aktuální spotřebě (až 125 l/km !!!). Je pravda, že mi spotřeba opravdu stoupla.
Jela jsem do autorizovaného servisu a tam mi řekli, že to není možné, že se jen vyplachuje karburátor a koukali na mě jako na hloupou blondýnu ! (jejich výrok totiž považuji za šílený nesmysl a nebo, že by to byla pravda ??).Nechala jsem udělat diagnostiku-je v pořádku. Doporučili mi výměnu vzduch.filtru-bylo provedeno. Závada trvá dál, i přesto, že se tak děje jen občas.
Moc Vás prosím o radu a názor !! Třeba má někdo z Vás stejnou zkušenost a může poradit, co s tím.
Děkuji.
Mám Yarínka 1.3 benzín, narodil se v r.2006, já si ho koupila v létě 2011.Za rok jsme spolu nalítali asi 12.000km. Vše bylo v naprostém pořádku. Až jednou, když jsem dojížděla na volnoběh k semaforu, motor jakoby sám naskočil a šel do otáček. Displej začal ukazovat šílené cifry o aktuální spotřebě (až 125 l/km !!!). Je pravda, že mi spotřeba opravdu stoupla.
Jela jsem do autorizovaného servisu a tam mi řekli, že to není možné, že se jen vyplachuje karburátor a koukali na mě jako na hloupou blondýnu ! (jejich výrok totiž považuji za šílený nesmysl a nebo, že by to byla pravda ??).Nechala jsem udělat diagnostiku-je v pořádku. Doporučili mi výměnu vzduch.filtru-bylo provedeno. Závada trvá dál, i přesto, že se tak děje jen občas.
Moc Vás prosím o radu a názor !! Třeba má někdo z Vás stejnou zkušenost a může poradit, co s tím.
Děkuji.
Beruška
No tak kdyz jsi blondyna, tak co to sakra... No nic... Karburator to nema. Vubec ... zadny... A tedy se to nemuze nikdy vypachovat (takze jsi mela pravdu, jsou to.... <>), ale jestli oni nerikali katalyzator..... Ale... jak jako sam naskocil? To jsi dojizdela s vypnutym motorem? Ne, preci pises ze na volnobeh, takze se ti jen pri dojizdeni zvedly otacky na? Kolik, rekni.... 6500? Na jak dlouho? Kleslo to po chvilce nebo ti to rvalo minutu v kuse? Pak je jasne, ze pujde ukazatel spotreby do....... a nema s vlastni vadou ci poruchou nic spolecneho.. .funguje spravne a hledame jinde.
Takze jak to je s tema otackama? Jak je to s teplotou motoru? Jak je to s dlouhodobou spotrebou?
Takze jak to je s tema otackama? Jak je to s teplotou motoru? Jak je to s dlouhodobou spotrebou?
Back in Czech.
-
- Člen Týmu
Zdravím Věčného rejpala, 
díky za odpověď.
A teď k Yarínkovi. Když se stala zmiňovaná závada, auťák byl zahřátý,vlastně se to stane vždy, když je zahřátý. Otáčky zhruba1400.
Spotřeba byla 4,6 -5 (před "závadou")
Nyní je spotřeba 5,5 - 6,7 l/km !!!
To je strašně moc. V servisu mě ubezpečovali, že je to normální spotřeba a vůbec je nazajímalo, že předtím byla výrazně nižší.
Díky.

díky za odpověď.
A teď k Yarínkovi. Když se stala zmiňovaná závada, auťák byl zahřátý,vlastně se to stane vždy, když je zahřátý. Otáčky zhruba1400.
Spotřeba byla 4,6 -5 (před "závadou")
Nyní je spotřeba 5,5 - 6,7 l/km !!!
To je strašně moc. V servisu mě ubezpečovali, že je to normální spotřeba a vůbec je nazajímalo, že předtím byla výrazně nižší.
Díky.
Beruška
OK, tak mame pomerne lepsi info.
Takze se muzeme zamerit na dve veci:
1) cidlo teploty motoru, MAF senzor
2) lambda sondy ve vyfukovem potrubi
Pokud by to byly lambdy, tak uz pomalu by to mohlo (treba do nejakych 1000km) zacit hazet chybu motoru a rozsvitit kontrolku na palubce. Pokud to je MAF nebo cidlo teploty motoru, tak by ti mohl ukazovat spatne teplomer venkovni teplotu.
Uplne jednoduche rozhodovani to neni, takze idealni nejakou "lepsi nez naho**o" diagnostiku a pozorovani chovani auta v ruznych situacich. Hlavne ten teplomer. Nebo sikovneho garazistu (myslim servis tomas neco blekotal, ze by to mel umet) a kouknout na ten MAF a zmerit kloudne lambdy.
Jako asi nejdrazsi a nejmene pravdepodobne (nikoliv vsak nemozne) me napada jeste problem zapalovani... od civek na svickach pres svicky az po blbe palivo.

1) cidlo teploty motoru, MAF senzor
2) lambda sondy ve vyfukovem potrubi
Pokud by to byly lambdy, tak uz pomalu by to mohlo (treba do nejakych 1000km) zacit hazet chybu motoru a rozsvitit kontrolku na palubce. Pokud to je MAF nebo cidlo teploty motoru, tak by ti mohl ukazovat spatne teplomer venkovni teplotu.
Uplne jednoduche rozhodovani to neni, takze idealni nejakou "lepsi nez naho**o" diagnostiku a pozorovani chovani auta v ruznych situacich. Hlavne ten teplomer. Nebo sikovneho garazistu (myslim servis tomas neco blekotal, ze by to mel umet) a kouknout na ten MAF a zmerit kloudne lambdy.
Jako asi nejdrazsi a nejmene pravdepodobne (nikoliv vsak nemozne) me napada jeste problem zapalovani... od civek na svickach pres svicky az po blbe palivo.
Back in Czech.
-
- Člen Týmu
...tak to ti teda pěkně děkuju. :
Toho jsem se bála...že to bude oříšek, s výsledkem nejistým.
Budu muset oslovit nějaký servis, ale autorizovaný to rozhodně nebude.
Už teď mám zase hrůzu z toho, jak budou servismani zase machrovat. A až jim naznačím možný důvod závady - použiji tvůj dopis - tak nevím nevím...
Každopádně ti děkuji za info !!

Toho jsem se bála...že to bude oříšek, s výsledkem nejistým.
Budu muset oslovit nějaký servis, ale autorizovaný to rozhodně nebude.
Už teď mám zase hrůzu z toho, jak budou servismani zase machrovat. A až jim naznačím možný důvod závady - použiji tvůj dopis - tak nevím nevím...
Každopádně ti děkuji za info !!

Beruška
Re: Yarínek 1.3
Tohle vůbec neřeš, protože jestliže dojíždíš k semaforu rychlostí 4,6 km/h a přitom běží motor na plný kotel, tak prostě palubní počítač spočte podobné hausnumero. A to předpokládám, že to nebylo na km ale na 100km, že jo....?Renata Hrádková píše: ...začal ukazovat šílené cifry o aktuální spotřebě (až 125 l/km !!!)...

Jo, a říct mi někdo u podobného auta něco o karburátoru, tak se tam vrátím a... vemu ho aspoň deštníkem

Re: Yarínek 1.3
....Jimmi píše: Jo, a říct mi někdo u podobného auta něco o karburátoru, tak se tam vrátím a... vemu ho aspoň deštníkem

To s tým karburátorom bolo naozaj v autor. servise??? To snad nie...

P.S.
Ak sa dostanem na urad práce, asi sa skusim zamestnať v autorizovanom servise,pretože tam pracuje už naozaj hoci kto.
nedá se to přesně říct bez diagnostiky a na dálku, ale vadná lambda sonda se projevuje podobně. Přesně když se ubere plyn tak trvá dlouho než lambda přejde do toho nižšího režimu a řídící jednotka s tím neumí poradit..
Chtělo by to obě lambda sondy dobře změřit (jejich signál je střídavý, takže nějaké jednoduché měření napětí je na nic) a asi vyměnit..
Jinak jako já neřeším bytovou architekturu a květinovou výzdobu, tak manželka nechodí s autem do servisu. Pro rodinu je jednodušší, když s autem jdu já. To je holý fakt!

Chtělo by to obě lambda sondy dobře změřit (jejich signál je střídavý, takže nějaké jednoduché měření napětí je na nic) a asi vyměnit..
Jinak jako já neřeším bytovou architekturu a květinovou výzdobu, tak manželka nechodí s autem do servisu. Pro rodinu je jednodušší, když s autem jdu já. To je holý fakt!

Signal lambdy neni stridavy....... Prosim kdyz uz chces mluvit jako vzdelanec, tak rikej harmonicky (at uz to znamena cokoliv). Idealizaci signalu je totiz sinusoida, kterazto je funkci harmonickou nikoliv stridavou.
A mereni napeti je prave definici funkce lambdy. Pri zatizeni ma peak a pri nulovem zatizeni ma peak na druhou stranu.
A mereni napeti je prave definici funkce lambdy. Pri zatizeni ma peak a pri nulovem zatizeni ma peak na druhou stranu.
Back in Czech.
Ono je totiz nutne si uvedomit jako si auto samo pocita spotrebu. Jsou v zakladu dve varianty a obe jsou na tohle docela haklive.
1) z MAF senzoru a polohy klapky pro pousteni paliva zpet do nadrze vzhledem k rychlosti, kterou se automobil pohybuje
2) z prutokomeru paliva a polohy zpetne klapky a opet vzhledem k rychlosti, kterou se automobil pohybuje
Takze jak se blizim rychlosti k nule a nemam zcela otevrenou zpetnou klapku (rozumej dostatecne otacky motoru a zarazenou rychlost - rozumej jeste lepe.... brzdis motorem), tak se rychlost blizi az limitne k nule a spotreba k nekonecnu, nebo se prepne do rezimu litry paliva za hodinu...
1) z MAF senzoru a polohy klapky pro pousteni paliva zpet do nadrze vzhledem k rychlosti, kterou se automobil pohybuje
2) z prutokomeru paliva a polohy zpetne klapky a opet vzhledem k rychlosti, kterou se automobil pohybuje
Takze jak se blizim rychlosti k nule a nemam zcela otevrenou zpetnou klapku (rozumej dostatecne otacky motoru a zarazenou rychlost - rozumej jeste lepe.... brzdis motorem), tak se rychlost blizi az limitne k nule a spotreba k nekonecnu, nebo se prepne do rezimu litry paliva za hodinu...
Back in Czech.
-
- Člen Týmu
Hm, myslím, že mě čeká docela zajímavá debata v autorizovaném servisu. Myslím, že během příštím 3 týdnů se objednám na výměnu oleje a současně s tím, budu chtít řešit Yarínka.
Jsem hodně zvědavá, jak to dopadne !!
Každopádně Ti děkuji za tipy - možné závady. Už jsem si je vytiskla a budu tam slušně machrovat
(samozřejmě počkám, co mi řeknou). 
Přeji všem hezké Velikonoce !
Jsem hodně zvědavá, jak to dopadne !!
Každopádně Ti děkuji za tipy - možné závady. Už jsem si je vytiskla a budu tam slušně machrovat

Přeji všem hezké Velikonoce !
Beruška