Mám po GO nebo přestavbě motora Toyota - kde, kdo , jak ?

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
Pavel Liška
Věčnej rejpal

mám po go nebo přestavbě motora toyota,kde kdo,jak?

Příspěvek od Pavel Liška »

Honzo podle mě je blbost zacpat něco a zamezit tím mazání vaček.Tím se asi vysvětlí jejich poškození.
zejdy
Manager Týmu

Re: mám po go nebo přestavbě motora toyota,kde kdo,jak?

Příspěvek od zejdy »

Pavel Liška píše:Honzo podle mě je blbost zacpat něco a zamezit tím mazání vaček.Tím se asi vysvětlí jejich poškození.
No to je jasné. Ale ono tam těch aspektů je víc, je to samozřejmě mnohem složitější problematika, oni ti konstruktéři nejsou žádní blbci :D
Tam třeba změna směru proudění vzdušniny může způsobit odklonění proudu stékajícího oleje, při profukování oleje vzdušninou může docházet k tvorbě emulze, která má výrazně nižší mazací účinek, čerpadlo "zpěněný olej" mnohem hůře dopravuje, protože je stlačitelný atd. atd.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

jak řekl Doky,na jeho motoru jsem odsávání nejen zdvojil ale i prumerove zvětšil. U atmo motoru je skoro do redline neustálý podtlak. Největší je samozrejme na volnoběhu. Cca -34kpa který pozvolna se zátěží motoru roste až dosáhne zhruba vyrovnání okolního tlaku 98kpa dle nadmořské výšky. U turba je to pak pouze do te doby než začne plnit. Ty trubky se dají odvětrat buď do atmosféry nebo tím nejjednodušším způsobem vytvořit podtlak protékajícími plyny ve výfuku a trubky dat tam. Neni to žádný zázrak,ale lepší než nic. Způsobem který ma Doky jsem to řešil i na svém motoru. Nyní řešeno jinak. Po te co jsem hledal nějaké info o řešení 2zz problémů jsem v placené sekci lotus talk našel několik fotek a popis problému. Nikterak se nelišil od mého současného řešení,kdy k odsávání používám kompresor klimatizace,jehož mazání zajišťují olej páry a po celou dobu je regulačním ventilem udržován podtlak 34kpa. Nesmí být vyšší. Zhorší se pak lubrikace samotných stěn valcu. Odstraní se penení oleje. Dá se k tomu použít treba york 210 nebo existují speciální vacum pumpy. Tím že se motor nemusí "prát" s přetlakem i pres pohon kompresoru se dá získat zajímavý výkonový zisk.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Tak jsem se pozvolna začal věnovat sborce motoru.
Musím p. Kasla pochválit, po Vašem hodnocení jsem velmi pečlivě prohlédl motor a nenašel jsem na něm/ v něm jediné smítko, jedinou šponu. Palec nahoru. :banana:
Montáž hlavy po vyčištění bez problémů.
Horší to bylo s vačkama, několik šroubů se mi "protočilo". Takže místo pokračování v montáži výroba šroubů, převrtání děr a řezání nových závitů. Původní závity jsou M7x1, připadá mi, že v hlavě je vyvrtaná pouze díra a do ní byla zalisována spirála, podobný princip, jako se prodává opravná sada na závity. Jestli to už někdo přede mnou takhle zbastlil, netuším. Původní řešení mi přijde trochu nešťastné, kdyby byly v hlavě štefty, bylo by to o něčem jiném.
Já jsem použil šrouby z ojnic, které jsem stočil a vyřízl závit M8x1 a zakrátil na potřebnou délku. Teď udělat nějaký přípravek, aby vývrt byl kolmý, vyvrtat díry do hlavy a vyříznout závity.
Zajímavé je, že po první opravě jsem taky řešil jeden stržený závit na vačce, převrtal jsem ho na standardní M8x 1,25 a ten dodnes drží.
Takže tak...... Pro ty, které to zajímá.

To libor: takže odstavíš klimu a kompresor použiješ jako vakuovou pumpu? Musí tam být nějaký regulační ventil, ne? Předpokládám, že přetlakem v motoru, vzhledem k tomu, že odvětrání je do sání, se dají rozhodit i volnoběžné otáčky motoru. Tím, že kompresor neběží do tlaku, odlehčí se jeho pohonu a tím nějaký, byť minimální výkonový zisk? Zajímavé řešení. Možná lepší by bylo klimu + kompresor odstavit úplně a použít nějakou elektrickou pumpu?
maryo
Člen Týmu

Příspěvek od maryo »

A proč si tam nedal rovnou závitový vložky? Bylo by to asi nejjednodušší řešení a drží to jako čert. Ono dotahovací momenty nejsou jen pro legraci, obzvlášť v hliníku...
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

maryo píše:A proč si tam nedal rovnou závitový vložky? Bylo by to asi nejjednodušší řešení a drží to jako čert. Ono dotahovací momenty nejsou jen pro legraci, obzvlášť v hliníku...
No samozřejmě dotahovací momenty dodržuju, to je alfa omega hliníku!!!! Bohužel je to třetí montáž/demontáž a asi to není to pravý ořechový pro tenhle materiál. Pro závitovou vložku musím vrtat větší otvor než pro klasický závit a nechci moc ubírat materiál. Ještě se rozhodnu, jestli nepůjdu cestou šteftů, to mi přijde jako nejideálnější řešení pro případnou další montáž/demontáž..
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Dneska první zkouška motoru, 2x 15 vteřin. Zatím jen s olejem, bez řemenu, výfuku atd., prostě jenom zkouška, že běží.
No naskočil hned na první otočení a běží jak pila.
Takže dostrojím a snad bude hotovo :D :D
micron
Fantom fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od micron »

micra bude zuřit :tongue: :lol:
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++
ObrázekObrázekObrázek
Doky
Věčnej rejpal

Příspěvek od Doky »

Asi se potvrzuje spolehlivost aut Toyota protože nějak nenarůstá počet lidí s přízpěvkem kteří se dávali dělat GO motoru třeba ,,zdejších" mechaniků nebo někde jinde v ČR.Dočtu se sem a tam o problému a kleknutých motorech, někde o ukončených projektech ale nějam mi stále chybí kde a kdo ty motory opravil.To tady nejsou lidi kteří mají opravený motor?Je jich jen 4 nebo 5?

Zatím mi vychází že většinu motorů z fóra ,,spodek" byl dělán v motorárně Kasl.

P.S. Zejdy jsem rád že ti to fachčí.Automechanik ze mně nikdy nebude tak budu jen koukat a držet se svého ,,kopyta! :-)
Nějaké ty auta doma jsou.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Ke Kaslovi vozí motory pulka republiky včetně honda,nisann rally,vrchaři atd 1.duvod je že používa specielní techniku pro honování válců Zejdy potvrdí,že to už od pohledu je jiné a pod mikroskopem povrch vypadá jak "pilník" to je vynikající pro záběh a o to může snížit toleranci. 2. udělá vyrobí cokoli,na šechno má stroje,jen se mu musí chtít. To je ten problém. A když ma opravdu náladu pochlubí se svými 12 válcovými motory 2x ohc 4 ventily o objemu 50ccm.
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Doky, motoru je více, bohužel ne všichni toyotáci chodí sem, nebo chodí častěji, dej tomu čas, oni se ozvou.. ja už jsem párlidí požádal o vyjádření k motorum ode mne a mám přislíbeno že "možná něco písnou.."
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

JJ Doky taky si myslím, že čekáš že sem hned začnou všichni psát. Já co vím, tak o třech lidech co měli něco s motorem a zatím sem nenapsali. Snad se na mě uvedení nebudou zlobit.

co vím tak se 7.g Lucinka
http://www.toyotaklub.cz/forum/profile. ... ile&u=4726
Jestli si pamatuju tak ta to řešila ještě v Dobříši a jednalo se o ovalitu.

s 6.g Jaques
http://www.toyotaklub.cz/forum/profile. ... ile&u=4517
tomu tuším hopla ven klika ale detaily nevím. Ale určitě to řešil tady s někým přes fórum.

a Praetorian
http://www.toyotaklub.cz/forum/profile. ... ile&u=5437
ten taky něco řešil v Dobříši

Ale jde ještě o to Doky, že i když se ti to nebude líbit, tak někteří o tom prostě nebudou chtít mluvit, někteří sem už dávno nechodí a někteří třeba vůbec netuší, že tutoto vlákno vzniklo. Tak nebuď jak malej a počkej si :wink:
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Dneska dokompletování motoru, zkouška. Motor běžel na 3000 ot., nechtěl jít "dolů". No pochopitelně to byl blbě nasazený krokový motorek volnoběhu, který jsem preventivně čistil. Po úpravě motor běhá jak hodinky, klidně, čistě, nechvěje se, stabilně běží i při 450 ot., tak snad dobrý. Diagnostika bez chyb, všechny hodnoty v normálu.
Potvrzuji "zvláštní" úpravu povrchu válců honováním, u nikoho jiného jsem takovouto úpravu neviděl, opravdu to okem vypadá jak seky na pilníku. Jak se to osvědčí, to se uvidí. Po zajetí změřím komprese.

Pokud by do tohoto tématu přispělo více lildí, určitě by to byly nesmírně užitečné informace!!!!

Ještě prosím o info, možná ne jenom pro mě:
dneska jsem kupoval olejové filtry, když jsem byl v krámě, bral jsem i na Micru. Léta kupuji Filtron, kvalitu filtru neumím posoudit, tak jsem ho koupil i teď. Na celicu OP 621, na Micru OP 612! Když jsem je doma porovnával, jsou oba naprosto stejné!!!! Může někdo uvést nějaká kritéria pro olejové filtry, podle čeho posoudit? Oba jsou se zpětným ventilem, ale nějakou bližší specifikaci jsem nikde ani u jiných výrobců nezjistil. Zřejmě by měl být rozdíl v průtoku, tím pádem asi v použitém filtračním materiálu, v čem ještě? Jasně, v ceně, ale nezastávám názor že nejdražší je vždycky to nejlepší. Logicky musí mít shodný připojovací závit a průměr pro ten který motor, taky se tam musí vejít, ale pořád mi unikají nějaká kritéria.
Joey
Manager Týmu

Příspěvek od Joey »

K tomu filtru bych poznamenal jednu osobní zkušenost, sice se nejedná o Celicu, ale je potřeba nepodceňovat kvalitu provedení zpětného ventilu (bohužel zjistit lze až po montáži filtru).
Možná jsem jen narazil na náhodný vadný kus. Po odstávce auta (přes noc) stekl olej komplet do vany, a po nastartování trvalo výrazně déle, než zhasla kontrolka mazání, odhadem o 1 - 2 vteřiny. Ten doprovodný zvuk, než olej natlakoval, mi ovšem trhal vnitřnosti. Po výměně za jinou značku problém okamžitě zmizel.
Stalo se mi to jednou s noname filtrem a jednou s Filtronem, (u Škody Felicie). Přešel jsem ke značce MANN.
Odpovědět

Zpět na „Celica“