VIBRACE VOLANTU

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

VIBRACE VOLANTU

Příspěvek od Grobe »

Při jízdě kolem 110-130 se mi dosti klepe volant, dělá to už celkem dlouho. Kola by měla být vyvážená, letos jsem dal nové gumy na předek, starší gumy z přední nápravy i s disky (na kterých to dělalo taky) šly dozadu, nové gumy jsou tedy na discích ze zadní nápravy. Tím se vylučuje varianta bouchnuté nebo špatně vyvážené disky.
Co myslíte, že to může být? vůle v řízení? čepy? stabilizátory? nic nebouchá, pouze se volat chvěje jak vibrátor:)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Pokud jsou pneu opravdu vyvážené (a už jsem po návštěvách různých pneuservisů zažil leccos), tak bych začal dosedací plochou ráfků a kotoučů (bubnů).
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ja som mal presne to ,ako to opisuješ - ale už nejakých 10 rokov dozadu... Mal som totiž trochu už v horšom stave tlmiče,ktoré mi zároveň dojebabrali gumy - Ako totiž "odskakovali" z vozovky kolesá,( kedže tlmiče ich už nedržali poriadne na vozovke ), sa urobili na pneu tzv. zubky na vzore . Prejavovalo sa mi to tak,že okolo 90-110km rýchlosti sa mi triasol volant - ako keby neboli vyvážené kolesá. Dlho som to riešil a nakoniec som si dal povedať od kolegu a ako som teda vymenil tlmiče a samozrejme tým aj nové gumy,mal som kľud... 8)

Mal som aj s kotúčami problémy,no to len pri brzdení pri vyššej rýchlosti. Mal som kotúče zvlnené a to sa prejavovalo tak,že pri brzdení z väčšej rýchlosti mi triaslo s volantom ako divé :evil: :roll:
Takže aj kotúče som po pár mesiacoch menil :?
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

díky za rady, auto má nalítáno 150tis a pravda je, že za těch 9let tlumiče zvláště v zime dostávají zabrat, dost jezdím na hory a někdy je to punk.
Sice to nevypadá, že by byly vadné nebo opotřebované, ale asi raději zajdu na test.
No a brzdy a dosedy kol na kotouče...taky možnost, tohle mě nenapadlo. Asi by zasloužila taky vyměnit, to samé zadní brzdy. Asi mu udělám řádnou generálku včetně vystříkání podvozku.

Ověřím a výsledek dám vědět.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Na ty dosedací plochy je nejlepší plochá škrabka s tvrdým plátkem a opatrně srovnat. Zvláště při střídání alu a plechových kol to může být problém, protože alu mají větší dosedací plochu a po zimě ten kotouč či buben bude vždy lehce orezlý.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

- já to celkem pravidelně čistím od bordelu a rzi při výměně letních za zimní, takže dosedací plochou by to být nemělo.
- tlumiče myslim že jsou taky ok.
- vyvážené kola...pravda,člověk nikdy neví jak mají seštelovanou mašinu v servisu nebo jestli není bouchlý disk. proto jsem právě prohodil kola zezadu a dal na ně úplně nové gumy. takže tady to asi taky nebude.

Co ta vůle v řízení ? i když mi teda nepřipadá že by to nereagovalo na pootočení volantu, možná je to ale už zvykem.
Odpovědět

Zpět na „Yaris“