PORUCHA - zatezovy omezovac brzdneho tlaku zadni napravy

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
juros
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juros »

Ahoj,

chci popsat zavadu, ktera se mi vyskytla na Yaris 1.0, rv.2001, 110tis.km.

Pri kontrole podvozku, jsem zjistil, ze jaksi chybi tahlo, ktere spojuje zadni napravu s omezovacem brzdneho tlaku na zadni brzdy. Vypada to ze system omezovace tlaku selhal diky korozi urcitych dilu. Zkratka tahlo odpadlo a zustal jen kulovy kloub tahla na ramenku zadni napravy. Testoval jsem jak se auto chova pri razantnejsim brzdeni. Cekal jsem ze se regulator zasekl na urcite poloze a ze mi auto treba pujde zadi do smyku. Skutecnost je takova, ze regulator se ovravdu nejak zasekl, nebo co, a zadni naprava nebrzdi vubec. Tzn. pokud zvednu vuz, asistent zmackne brzdu, tak jsem schopen, zadnimi koly otacet pri vynalozeni minimalni sily, Zkousel jsem paku regulatoru pridratovat v ruznych polohach vuci zadni naprave, ale nema to vliv na vysledek...nebrzdi to - asi se ventil regulatoru sekl uvnitr.

Vypada to ze jsem s tim najezdil nekolik desitek km a jelikoz nejsem sportovni jezdec, tak jsem nepoznal pri brzedni nic vyjimecneho (asi jsem si zvykl mackat pedal vetsi silou).

otazka zni, co ted? Omezovac brzdneho tlaku stoji v Toyote pres 9tis. kc. Nemel by nekdo tip na nejaky vrakac (bydlim blizko Ostravy), kde by se dal sehnat tento omezovaci ventil.

Dekuji vsem za dalsi pripadne podnety.[/b]
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

není tam táhlo ale taková pružinka s čepem, drží tam opravdu jen ledabyle mezi nápravou a tím omezovačem. když měním zadní gumy tak se mi občas stane, že když zvednu auto na zvedáku, náprava klesne dolů a ta věcička vypadne (třeba když nemůžu sundat kolo a použiju hrubou sílu a palicí mlátím do kola), za jízdy ale nikdy.

mylsím, že by to ale nemělo mít vliv na to, že ti auto nebrzdí. Funguje to tak, že pokud máš přetížené auto (myslím tím nákladní prostor-zadní náprava), zadek si sedne a ta věcička tím pádem přitlačí na omezovač brzdneho tlaku. Tím sníží jeho účinek. S plně zatíženou zadní nápravou by ti šlo auto do smyku, brzdilo by víc, takže omezovač ubere tlak na zadní brzdy a tedy brzdí méně. Tím pádem pokud tam ta věcička není, auto by mělo brzdit stále stejně-bez omezení.

Pokud ti nebrzdí zadní brzdy, budou sjeté a bude třeba výměna.
juros
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juros »

zdar,

zadni celisti brzdi....zkouseno na rucni brzde.

Omezovac ma prave opacnou funkci. Pri brzdeni a tedy naslednemu odlehceni zadni napravy pousti do zadnich brzd mensi tlak a tak zadni brzdy brzdí mene (auto nejde do smyku). pokud naopak auto nalozim - zadni naprava si sedne - regulator musi pustit vetsi tlak na zadek (vyssi adheze tzn, potreba vyssiho brzdneho ucinku na zadek aniz by se auto dostalo pri brzdeni do smyku).
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

aaa, tak to jsem uplně v lese, sorry za myslou informaci. kamarád mi to vysvětloval ale evidentně jsem to blbě pochopil:)
juros
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juros »

v pohode,

osobne si myslim ze se to cele zarezlo a uvnitr regulatoru se zadrel pistek (ci co tam je) a to zrovna v pozici, ktera nastava pri zcela odlehcene naprave..tzn. pri selapnuti brzdy to zkratka nebrzdi.
pedrosol
Člen Týmu

Příspěvek od pedrosol »

Já ho taky nemám.Dvakrát jsem prošel technickou a auto brzdí normál.
Poric
Člen Týmu

Příspěvek od Poric »

Tak dnes mi končila technická, tak sem vyrazil, můj yarisek je spolehlivý (r.v.2000 najeto 178tis. jsem druhý majitel). Jenže na STK sem se nestačil divit, emise vpohodě ale jakmile mi zajeli pod auto už to bylo. Mám zaseklý omezovač brzd takže mě z stk vyhodili. Kámoš mechanik mi řekl bud to rozhýbeme nebo nový. ten je ale prý hodně drahý takže uvidíme zítra na to jdeme.
kvasnicatomas
Člen Týmu

Příspěvek od kvasnicatomas »

Ahoj, jak jste to pořešili, mám ten samý problém. Díky za info. TK
Odpovědět

Zpět na „Yaris“