Jak pozvednout Yarise

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
moas
Člen Týmu

Jak pozvednout Yarise

Příspěvek od moas »

Ahoj, mám Yarise 2007 a trochu problém s nájezdem k baráku. Je tu pár let starý chodník a při vycouvávání ven (z kopečka směrem na cestu) mi Yaris vždycky spodní hranou předního nárazníku (a trochu i motorovým krytem) drhne po obrubníku (takový ten sklopený mezi chodníkem a asfaltem).
Ale jen trochu, není to dramatické.

Protože obrubníky jsou zabetonované, tak místní malou obci nedonutím, aby to změnila (stodvacítky ostatních to zvládnou přejet). :? Ani vlastními silami s tím mnoho nezmůžu - jak jsem říkal, vše je důkladně zabetonované a musel bych všechno vykopávat ručně, nehledě na to, že bych musel mít souhlas obce, projekt, stavební povolení...

Proto přemýšlím, jak s Yarisem "popolézt" nahoru, stačil by i centimetr či dva. Napadly mě zatím následující scénáře:

1. Seřídit nějak světlou výšku vozu - ideální, ale jde to vůbec?
2. Vyměnit péra za delší/tvrdší - je legální to udělat jen na přední nápravě?
3. Místo 15" kol pořídit 17" - ale nemám je v techničáku, musel bych nějak zajistit jejich dopsání. 15" mi vyhovují víc, auto je živější, ale kdyby to pomohlo...

Bod jedna a dva - myslíte, že by to nějak šlo? Podotýkám, že hledám pouze řešení, které bude bez problémů procházet STK a které mi udělají ve značkovém servisu - nějaké podkládání pružin podomácku nemůžu riskovat.

Děkuji!
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

A co tak polozit dosku pred obrubnikom, na to nepotrebujes stavebne povolenie a take riesenie som uz videl viac krat na dedinach.
k moznym scenarom:
1. tazko si to viem predstavit, ale teoreticky by sa dalo dat podlozku pod uchytenie tlmica, treba ale potom urobit geometriu. Neviem ako to ovplyvni jazdne vlastnosti.
2. to nikto nebude skumat na STK alebo ceste, ale pochybujem, ze ich zozenies a hlavne ked uz tak by som to menil na oboch napravach aby si potom nemal problem s jazdnymi vlastnostami. Tiez treba robit geometriu.
3. to ti nepomoze, lebo musis zachovat celkovy premier kolesa.

Osobne si myslim, ze najlepsie riesenei je vymena pruzin ale tie neviem ci vobec zozenies a je to drahsie. Lacnejsia varianta je nechat si vyfrezovat podlozku na horne uchytenie tlmica ale treba davat pozor na sroby aby sa ti tam este zmestila matica.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
robinhonig
Člen Týmu

jina cesta

Příspěvek od robinhonig »

Co takhle tam nacouvat ?
Osobne bych do auta nehrabal kvuli tomuhle , to bych hledal radsi jinou cestu.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ja nevidím riešenie bohužial ani v jednom bode. :cry:
A aj keby sa dali napr. pružiny vymeniť -odhliadnuc od vysokých cien takýchto "doplnkov"-,tak okrem toho každý takýto zásah do "konstrukcie" je riziko v tom,že nikdy nevieš ako sa bude chovať auto ako píše aj smutok...
Možno by ti pomohli nahodiť 16-tky kolesá a nahustiť viac pneu,ako je bežne odporúčané nahustiť na 2,2 a mať vyložený veškerý nákup vrátane pasažierov.
:(
Apropoo - nevyskúšal si malý experiment - nafukať viac pneu-čo tam máš?? Len tak-či by to nepomohlo.V najhoršom prípade z pneu vypustíš.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

vyměnit 15 za 17 bude v tomto případě k horšímu, protože budou muset být nízkoprofilový..
ke zvýšení auta: jde to, dělá se to, ale je to potom jiný auto - víc se naklání, ve vyšších rychlostech je mín stabilní a víc žere (pro rychlou jízdu se podvozky přece snižují)

Tvůj případ bych asi řešil, pokud se k tomu obec opravdu nepostaví, formou udělej si sám, takže kyblík betonu....?? a ostatní ještě budou rádi. (v Praze to podobně, my co tu chcem taky jezdit na kole, děláme prakticky běžně.. ) :wink:
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Pujcit si velkou rozbrusku s diamantovym kotoucem a obrubnik upravit podle sveho. Obec a sousedi at si trhnou nohou.
Naposledy upravil(a) mrazik dne úte 17.07.2012, 08:32, celkem upraveno 1 x.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
dodlo
Člen Týmu

Příspěvek od dodlo »

alebo tam zabetonuj lešenársku trubku a urob cez ňu krátky nájazd. Do
auta by som určite nezasahoval.
radys03
Věčnej rejpal

Příspěvek od radys03 »

jak píše mrazik... vzít velkou flexu a upravit obrubník. Já jsem nájezd předělával kvůli corolle(E10), ale při koupi novější corolly ejhle zase jsem drhl výfukem... Vyřešil jsem to tak, že jsem přizvednul výfuk v místě jeho uložení + dal mezizávitové gumy viz http://www.romanis.cz/mezizavitove_gumy.html
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW :lol:
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Odpovědět

Zpět na „Yaris“