Vstřikovací trysky 1.0 r.v. 1999

vše ohledně modelové řady Yaris
Gulich
Člen Týmu

Vstřikovací trysky 1.0 r.v. 1999

Příspěvek od Gulich »

Ahoj teď už kolegové,

koupil jsem manželce Yarise 1.0 r.v. 1999, dlouhodobě stál a po zprovoznění začal hlásit poruchu motoru. Po standartních procedurách jako, dolití 100 okt. benzínu do plna + přípravek proti vodě v benzínu + čistidlo na trysky a vyčištění váhy vzduchu jelo auto stále ve vyšších otáčkách jakoby na 3 válce. Po diagnostice zjištěn vadný vstřikovač 4 válce - po vymontování a odskoušení dával menší dávku, zkušebně dán na 3 válec a diagnostikou potvrzeno. Teď však začaly problémy se kterými bych se rád poradil. Po tomto zásahu a odpuštění tlaku z vstřikovací lišty se motor dlouho nedařilo nastartovat - nakonec nastartován vstříknutím směsy do sání. Od této doby běží pouze na volnoběh a při přidání chcípá na nedostatek paliva - zjiště opět stříknutím směsy do sání, při tom běžel normálně. Po opětovném rozmontování nalezeny v přívodním vedení a vstřikovací liště neskutečné (s prominutím) sračky, konzistence jílu. Následovat bude vyčištění nádrže, přívodního vedení, lišty a vstřiků + nové o kroužky jak k liště tak k motoru. A teď budou konečně následovat otázky. K čemu je ten jakoby regulační ventil na začátku vstřikovací lišty, koukal jsem, že je volně průchozí, jak ho mám vyčistit abych mu neuškodil? Originál vstřikovací tryska na tento model stojí v Toyotě 7.000,- (a na to v současné době prostě nemám), na model 2003 a výš stejný motor stojí BOSCH cca 3.000,- jsou tyto trysky záměnné, nebo lze někde pořídit odpovídající trysku levněji, popř. je někde v libereckém kraji někdo kdo je umí repasovat? Poslední věc, na kterou bych se rád zeptal je to, zda je nutné po zpětné montáži soustavu nějak odvzdušňovat, nebo staší, že se odvzdušní otáčení motorem přes startér? pokud by někoho napadlo co dalšího by s tím mohlo být prosím s nápady sem. předem všem moc díky.
denso
Navigátor

Příspěvek od denso »

Ahoj. Osobně bych zkusil nějaké vrakoviště nebo allegro.pl

teď jsem objevil http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 9b2fe7ab18
Toyota Yaris 998 r.v. 2001
Toyota Yaris 1,3 NG Terra Cool r.v. 2007
Toyota Yaris 1,8 T-Sport r.v. 2007
Gulich
Člen Týmu

Vrakoviště

Příspěvek od Gulich »

Vrakoviště a inzeráty jsem samozřejmě zkoušel. Jsde o to, že podle všech dostupných informací je toto auto z prvního půl roku prodeje dovezené komplet z Japonska, potom už se vyráběli ve Francii. Auto má například i úplně jiné brzdy než pozdější typy. Tyto vstřikovače jsou Denso, potom již byly BOSCH. Na boku je "vyraženo" číslo23250-23020. Na e-bay se prodává celá sada za cca 200 dolarů, u nás v Toyotě jak už jsem psal jeden za 7.000,-. Pomohlo by mi i pokud by někdo věděl jestli by bylo možné ho nahradit novějším typem, připojení má stejné, ale do motoru jde mnohem menší průměr, to by ale nebyl problém stočil bych si futýrko a napasoval to tam. Bohužel netuším jestli je stejná elektrika, signály, napětí, atd...
martinrx
Člen Týmu

Příspěvek od martinrx »

Panebože... toto připomíná spíš smutný příběh nějakého naftového common railu. Schválně jsem manželce koupil benzínového yarise abych předešel problémům s s českou naftou apod... a ted čtu tohle. Kolik má to auto najeto?

Brrr.., to se mi snad jen zdá. :mad:
Toyota Yaris 1.0 50kw r. 1999,
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002
Gulich
Člen Týmu

Nájezd

Příspěvek od Gulich »

Auto má najeto pouze 77.000 Km, vím to na 100% protože auto znám od nova, mám ho od velmi dobré známé. Zatím jsem zaivestoval do orig. těsnění vstříkovačů od Toyoty, už to byl "ranec" jeden o-kroužek k liště 100,- k motoru 120,- Takže sranda za 900,- ale to mě až tak netrápí. Objel jsem už spoustu vrakovišť a obvolal spoustu inzerátů, všichni však už mají novější/nezáměnné typy.

Jinak právě ten malý nájezd Km právě může za tím vším stát. Auto vždy jezdilo pouze půl roku jinak bylo v garáži. Při dnešní kvalitě paliv, hlavně díky biosložkám toto dokáže dokonat velice rychle.

Teď jsem se dohodl s nějakým prodejcem, že mi použitý vstřikovač zašle na dobírku, podle čísla na boku by to měl být on tak uvidím co na mě z balíčku vybafne :D
martinrx
Člen Týmu

Příspěvek od martinrx »

Vzpoměl jsem si že u těch dieselových vstřikovačů se dá provést v diesel servise jejich ultrazvukové čištění a mnohdy jim to prý prodlouží životnost až o dalčích 100 tis. km.
Nebylo by něco takového možné i s tímto problémem.

Mimochodem jaký kod chyby to hlásilo při diagnostice? taky mi svítí kontrolka a hlásí chybu P0171 - chudá směs paliva.
Toyota Yaris 1.0 50kw r. 1999,
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002
Gulich
Člen Týmu

Tryska

Příspěvek od Gulich »

Přesné číslo chyby neznám. Hlásil mi to kluk co měl diagnostiku v ruce, zkušebně jsme jí přehodili na jiný válec a potom jsme i nechalli trysky stříkat do baněk pro jistotu a tahle dávala cca polovinu toho co normální. Jinak bych znovu poprosil o radu stejnou jako v první otázce: K čemu je ten jakoby redukční ventil přez nějž vtéká palivo do vstřikovací lišty a zda by to nešlo nahradit tryskou novějšího typu pokud bych si na ní vytočil futýrko, jde mi o to zda novější počítač vysílá na otevření trysky stejné impunsy. Díky.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Gulich ten redukcni ventil, nebude to regulator tlaku paliva ? Ke vstrikum musi jit stejny tlak, aby davali stejne, resp. na tento tlak je nastavena ridici jednotka, ktera jen ovlada cas otevreni vstriku.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Gulich
Člen Týmu

Příspěvek od Gulich »

Nějaká redukce tlaku to bude určitě, jde mi spíš o to jak to funguje. Do lišty je přívod paliva pouze přes tento redukčák, nikde není žádný obtok, nebo zpětné potrubí pro přetlak. Zdá se mi divné, že by tímto bylo regulováno přímo palivové čerpadlo v nádrži na předepsaný tlak.
Gulich
Člen Týmu

Příspěvek od Gulich »

Tak další problém :-( Palivová nádrž je tak porezlá, že už drží sotva pohromadě. Nevíte někdo o nějaké, nebo alespoň jestli lze použít i z jiných ročníků a motorizací?
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Gulich musi tam byt zpetny odtok do nadrze, jinak to ani fungovat nemuze.
Nadrz bych zkusil vrakac.
Honda Jazz 1.4 CVT
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

obracet se na toyotu asi nemá smysl (vždyt jen za palivový čerpadlo chtějí cca přes 20tis.!!?)
taky myslím vrakoviště a i kdyby to mělo být kompatibilní za cenu použití kladiva a hrubého násilí, tak to určitě půjde. Yaris je jednoduchý auto!
Gulich
Člen Týmu

Závěr celé akce

Příspěvek od Gulich »

Tak se s Vámi podělím jak to celé dopadlo. Nakonec vyměněna nádrž včetně čerpadla, palivová trubka, vstřikovač, těsnění vstřiků a pro jistotu i vstřikovací lišta vč, toho redukčáku (na mém byla fakt hodně špinavá), čerpadlo se měnit nutně nemuselo, ale koupil jsem lepší s nádrží tak dostalo přednost :-) Nakonec vyměněn i komplet výfuk, ten původní se začal při demontáži rozpadat. Teď naprostá spokojenost jezdím denně cca 70 Km do práce a průměrná spotřeba se ustálila na 4,4 litru na 100km. To Octávka mi jezdí o dva litry dráž. Je ale pravda, že Yaris je o tunu lehčí :-) Celá akce mě bohužel tak finančně zruinovala, že auto nabídnu k prodeji a pořídím něco levnějšího.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Gulich opravis auto a hned ho prodas, aby jsi koupil jine nezname, do ktereho muzes nasypat dalsi penize ? Tomu nerozumim.
Honda Jazz 1.4 CVT
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

mrazik má pravdu :cry: :cry:

Jedine,žeby si sa pri tej oprave zadlžil a musel vrátiť teraz prachy.To by som pochopil-ale aj tak...tiež nechápem,prečo si sa tak rozhodol.
Človek číta tvoj príspevok ako si to všetko poopravoval,ako si s tým spokojný a v poslednej vete napíšeš,že to ideš predávať :?
Odpovědět

Zpět na „Yaris“