Yaris I. gen. 1.0 vvti - údržba po koupi ojetého vozítka
Yaris I. gen. 1.0 vvti - údržba po koupi ojetého vozítka
Zdravím všechny, přečetl jsem většinu témat na Yariska, ale napadlo mě udělat jedno ucelenější s tématem koupě staršího vozidla s nájezdem cca 150 tis. km. Snad to nebude vadit.
Takže vozítko je doma (velmi přítulné autíčko - spokojenost).Najeto 157 tis km. s tím že poslední majitelka tak 5 let auto moc nepoužívala a hodně stálo jelikož byla často v zahraničí. Tzn. že většinu km. nalítalo jako firemní auto do skončení leasingu.
Chci provést údržbu:
1. výměna oleje - po přečtení témat jsem se rozhodl pro Total Quartz 5W-40 Energy - uvítám vaše názory.
2. olejový filtr - zde tápu jakou značku vybrat
3. Palivový filtr se prý moc nemění, prý se dá vyčistit ale nenašel jsem návod kde a jak.
4. rád bych vyměnil i svíčky, jenže stále nevím jaké použít.
5. vzduchový filtr - zde se uvádí že nejlepší je originál - tzn že ho musím koupit v Toyotě?
6. svítí kontrolka motoru - chyba P0171 - na zahraničních forech jsem se dočetl - chudá směs paliva. Po resetu chyby a několika desítkách km se objevila znovu. Prý mnoho lidem pomůže vyčistit váhu vzduchu. Zkusíme to a poreferujeme výsledek. Uvítám alternativní návrhy.
Uvítám Vaše připomínky, odkazy nebo doplnění k uvedeným věcem.
Takže vozítko je doma (velmi přítulné autíčko - spokojenost).Najeto 157 tis km. s tím že poslední majitelka tak 5 let auto moc nepoužívala a hodně stálo jelikož byla často v zahraničí. Tzn. že většinu km. nalítalo jako firemní auto do skončení leasingu.
Chci provést údržbu:
1. výměna oleje - po přečtení témat jsem se rozhodl pro Total Quartz 5W-40 Energy - uvítám vaše názory.
3. Palivový filtr se prý moc nemění, prý se dá vyčistit ale nenašel jsem návod kde a jak.
5. vzduchový filtr - zde se uvádí že nejlepší je originál - tzn že ho musím koupit v Toyotě?
6. svítí kontrolka motoru - chyba P0171 - na zahraničních forech jsem se dočetl - chudá směs paliva. Po resetu chyby a několika desítkách km se objevila znovu. Prý mnoho lidem pomůže vyčistit váhu vzduchu. Zkusíme to a poreferujeme výsledek. Uvítám alternativní návrhy.
Uvítám Vaše připomínky, odkazy nebo doplnění k uvedeným věcem.
Toyota Yaris 1.0 50kw r. 1999,
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002
- Ne2d
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Re: Yaris I. gen. 1.0 vvti - údržba po koupi ojetého vozítka
napíšu své zkušenosti:martinrx píše:
Chci provést údržbu:
6. svítí kontrolka motoru - chyba P0171 - na zahraničních forech jsem se dočetl - chudá směs paliva. Po resetu chyby a několika desítkách km se objevila znovu. Prý mnoho lidem pomůže vyčistit váhu vzduchu. Zkusíme to a poreferujeme výsledek. Uvítám alternativní návrhy.Uvítám Vaše připomínky, odkazy nebo doplnění k uvedeným věcem.
1-olej hlavně měnit včas a kontrolovat,jestli moc nežere
2-mám dobrou zkušenost s champion, teď mají v autokelly koukám akci na tvůj model Nipparts, koukni na konfikurátor
3-palivový jsem neřešil,ale maji champion za 350, tak jestli se ti to chce rozebírat..

4- mě byly doporučeny denso, koupil jsem přes Idaha
5-vzducháč mám nipparts, opět dobré zkušenosti, nevidím důvod s tím jezdit do toyoty na výběr jich je hodně. Na AK je to ten poslední dole.
6- ten kod chyby motoru je asi ta váha vzduchu, mě to dělalo také, vyčistil jsem za 10 minut a vše ok od té doby, taky jsem zbytečně utrácel za diagnostiku- je tu hodně odkazů o tom.je to to nejmenší, co s tím můžeš udělat.
7- ještě bych asi vyměnil kabinový filtr a vyměnil brzdovku a zkontroloval olej v převodovce,případně vyměnil..a ještě brzdy, jestli jsou ok.
hlavně jestli to byl služebák, bych se zajímal, jak to bylo servisovaný..
toť rady a zkušenosti laika, určitě tu jsou zdatnější

tak ať slouží

jojo já bych taky bral auto který pět let skoro nejezdilo a majitelka byla v zahraničí (sarkasmus)

- smutok
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
1 - olej hlavne dodrzat specifikaciu pre yaris je myslim API SL, viskozita moze byt 5W-40 ale do 1.0 by som asi kludne nalial aj 5W-30 pokial bude lacnejsia
2 - cokolvek normalnej znacky, ja teraz pouzivam Union Japan
3 - palivovy filter pokial nie je v nadrzi tak by som vymenil
4 - sviecky denso alebo ngk pozri si katalog denso katalog NGK
5 - kludne druhovyroba ja davam polske JC a celkom v pohode
6 - s tym neporadim, lebo tento problem som neskumal
7 - to co spominal Ne2d, pokial nebudes mat kabinovy filter, tak si ho tam daj, brzdovku radsej vymenit ked nevies kedy bola menena, brzdy skontrolovat a pripadne vymenit, tak isto skontrolovat tlmice ci nahodou netecu lebo pri tomto nabehu uz tiez ich nie je uplne od veci vymenit ale to je individualne a olej v prevodovke by som urcite vymenil, dat tam podla specifikacie v manuale ale asi tam bude GL4. A este chladiacu kvapalinu zistit kedy saq menila a pripadne tiez vymenit.
2 - cokolvek normalnej znacky, ja teraz pouzivam Union Japan
3 - palivovy filter pokial nie je v nadrzi tak by som vymenil
4 - sviecky denso alebo ngk pozri si katalog denso katalog NGK
5 - kludne druhovyroba ja davam polske JC a celkom v pohode
6 - s tym neporadim, lebo tento problem som neskumal
7 - to co spominal Ne2d, pokial nebudes mat kabinovy filter, tak si ho tam daj, brzdovku radsej vymenit ked nevies kedy bola menena, brzdy skontrolovat a pripadne vymenit, tak isto skontrolovat tlmice ci nahodou netecu lebo pri tomto nabehu uz tiez ich nie je uplne od veci vymenit ale to je individualne a olej v prevodovke by som urcite vymenil, dat tam podla specifikacie v manuale ale asi tam bude GL4. A este chladiacu kvapalinu zistit kedy saq menila a pripadne tiez vymenit.
Re: Yaris I. gen. 1.0 vvti - údržba po koupi ojetého vozítka
Právěže jsem auto kupoval od jejích skoro sedmdesátiletých rodičů, kterým se dalo dost věřit a navíc mezi lety 2006 až 2012 tam bylo dost míst kdy auto nemělo technickou, a jednou dokonce 2 roky. Prodávali ho jelikož už tam nakonec zůstala a vzala si nějakého španělaNe2d píše:
jojo já bych taky bral auto který pět let skoro nejezdilo a majitelka byla v zahraničí (sarkasmus)

Díky za rady, tu chladící kapalinu se chystám samozřejmě na konci léta taky vyměnit. Přiznám se že olej v převodovce a brzdovou kapalinu jsem zatím neměnil v žádném autě co jsem kdy měl (asi jsem hovado

Nedávno jsme zakoupili pro manželku Yarise r.v. 2004 a pro klid duše jsme zajeli to značkového servisu. Sice to stálo 5.200,- Kč a krom výměny náplní a filtrů ho pořádně ho proklepli. Zjistili závadu brzdového válečku na pravém zadním kole a jinak vše v pořádku. Jen tím chci říci, že bych autíčko určitě nechal zkontrolovat u někoho, kdo tomu rozumí, ať slouží co nejdéle 

T Yaris 2004 1.0 48 KW Blue Edition
Zkoušeli jsme vyčistit tu váhu vzduchu, ale nevím tedy jestli se to má udělat nějak líp - rozebrat to nešlo, je to celé zalisované, tak jsme to jenom prosříkli, nicméně kontrolka svítí dál.
- Ne2d
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
zalisované? já měl na mysli vyčistit ten drátek který je uprostřed, tady jsem to dokonce fotil jak to vypadá.. ale yaris může mít něco jiného..
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... ha+vzduchu
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... ha+vzduchu
OK, jasně - to je ono, ten drátek, nebo možná spíš plíšek jsme pročistili sprejem, nicméně kontrolka svítí dál. Takže je možné že to bude jiná závada, nebo potřeba vyměnit ten MAF senzor, jenže kupovat ho za 2,5 tisíce s tím že je jenom možná špatný se mi nechce.
- Ne2d
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
aha, ještě by bylo asi dobré napsat, že je pak třeba odpojit cca na 15-30 minut baterku a kontrolka zhasne, pak pokud se objeví, tak je závada jinde.martinrx píše:OK, jasně - to je ono, ten drátek, nebo možná spíš plíšek jsme pročistili sprejem, nicméně kontrolka svítí dál. Takže je možné že to bude jiná závada, nebo potřeba vyměnit ten MAF senzor, jenže kupovat ho za 2,5 tisíce s tím že je jenom možná špatný se mi nechce.
chyba P0171
Po vyčištění váhy vzduchu sprejem a následném resetu řídící jednotky se chyba P0171 objevila znovu.
Nemáte někdo další podnět?
Nemáte někdo další podnět?
Všetko ostatné čo by ti tu bolo navrhnuté by boli len tipy(napr.škrtiaca klapka,ovládanie plyn.pedála, spomínaná váha vzduchu ai) a môžeš si narobiť tým viacej škody ako úžitku.Osobne by som išiel za niekým kto vie diagnostikovať chybu napichnutím na riadiacu jednotku (na čítačku) a na základe toho by som riešil opravu.
pokud hlásí chybu váhy vzduchu:
1. je možné jí vyčistit lépe
2. je závada - netěsnost v sacím systému, třeba taky závada na regulaci volnoběhu
3. je opravdu vadná váha, příp. nejprve dobře proměřit a zkontrolovat kabeláž
4. teoreticky taky vadná řídící jednotka, nelze to nikdy vyloučit - resp. častěji chyba v konektoru
1. je možné jí vyčistit lépe
2. je závada - netěsnost v sacím systému, třeba taky závada na regulaci volnoběhu
3. je opravdu vadná váha, příp. nejprve dobře proměřit a zkontrolovat kabeláž
4. teoreticky taky vadná řídící jednotka, nelze to nikdy vyloučit - resp. častěji chyba v konektoru
chyba byla vyčtená samozřejmě přes řídící jednotku, jedná se o P0171, což znamená chudá nebo suchá směs paliva. Zkusím ještě zkontrolovat jestli někde nepřisává vzduch. Teoreticky by to mohl být možná i přicpaný vstřikovač. Myslíte že má cenu koupit nějaký ten čistič vstřikování do benzínu?
Na chybnou řídící jednotku nevěřím.... na různých autech mi ji chtěli už dvakrát měnit, z toho jednou přímo v autorizovaném servisu, nakonec se vždycky ukázala závada na kablíku či snímači za 500 kč. řídící jednotka podle mě není nic jiného než nějaký elektronický čip s jednoduchým programem - to znamená že může odejít fyzicky - zatečením vody nebo zničením nějaké součástky atd..., ale to pak klekne úplně nebo se zblázní. Program jako takový se myslím nemá jak pokazit dokud do něj někdo nezačne vrtat. nejsou tam žádné widle.
Na chybnou řídící jednotku nevěřím.... na různých autech mi ji chtěli už dvakrát měnit, z toho jednou přímo v autorizovaném servisu, nakonec se vždycky ukázala závada na kablíku či snímači za 500 kč. řídící jednotka podle mě není nic jiného než nějaký elektronický čip s jednoduchým programem - to znamená že může odejít fyzicky - zatečením vody nebo zničením nějaké součástky atd..., ale to pak klekne úplně nebo se zblázní. Program jako takový se myslím nemá jak pokazit dokud do něj někdo nezačne vrtat. nejsou tam žádné widle.
Servis olej + filtry
Chystám se na první údržbu Yarise r.v.2008. Funkci hledat jsem využil, ale přesto několik málo dotazů:
Motor 1.0, 51kW, 1KR-FE,
1. předepsaný olej 5W-30 plánuji použít Formula-F co dávám do Focuse - samozřejmě za předpokladu, že sedí specifikace
Dotaz: pokud ho nebudu moci využít, je zde na fóru nějaký dodavatel nebo to řešit individuálně v shopu, eshopu, ....?
2. olejový filtr vybírám dle vašich odkazů, takže O.K. vybral jsem ten NIPPARTS ....
3. u vzduchovýho filtru mě zarazil velký cenový rozdíl, např.
autokelly 246,- - 527,-
autobenex 353,- - 496,-
Dotaz: co vybrat do naší Hadimršky a kde jsou případně cenově výhodnější nákupy
4. kabinový filtr je taky v cenových relacích od 240,- až k částkám u kterých zůstává rozum stát
Dotaz: skoro u každého kabinového filtru se uvádějí rozdílné rozměry. Rozdíly jsou v jednotkách mm, ale nerad bych koupil špatně a popravdě jsem ještě ani nezkoumal kde je umístěn
Poradíte jaký se vám osvědčil
Díky a jménem Hadimrsky děkuji. Mira
Motor 1.0, 51kW, 1KR-FE,
1. předepsaný olej 5W-30 plánuji použít Formula-F co dávám do Focuse - samozřejmě za předpokladu, že sedí specifikace
Dotaz: pokud ho nebudu moci využít, je zde na fóru nějaký dodavatel nebo to řešit individuálně v shopu, eshopu, ....?
2. olejový filtr vybírám dle vašich odkazů, takže O.K. vybral jsem ten NIPPARTS ....
3. u vzduchovýho filtru mě zarazil velký cenový rozdíl, např.
autokelly 246,- - 527,-

autobenex 353,- - 496,-
Dotaz: co vybrat do naší Hadimršky a kde jsou případně cenově výhodnější nákupy

4. kabinový filtr je taky v cenových relacích od 240,- až k částkám u kterých zůstává rozum stát
Dotaz: skoro u každého kabinového filtru se uvádějí rozdílné rozměry. Rozdíly jsou v jednotkách mm, ale nerad bych koupil špatně a popravdě jsem ještě ani nezkoumal kde je umístěn

Díky a jménem Hadimrsky děkuji. Mira
JE můj: Yaris, 1.0 5dv., Base Cool, 2008
JE manžela: Focus combi 1.6, 85kW, 2008 LPG
JE manžela: Focus combi 1.6, 85kW, 2008 LPG