brzdové destičky????
brzdové destičky????
Pánové chci se optat na brzdové destičky. V současné době máme doma 3 Yarísky. Dva jsou s litrovým motorem r.v. 99 a 2001 a třetí je Verso r.v.2000 . Dle Vin kodu jsou všechny vyrobeny v Japonsku protože vin kod začíná JTD..... Chci se optat znalých jestli budou brzd.destičky stejné či může být rozdíl ve tvaru atd?? Pak by mě zajímala samotná výměna destiček jak je náročná ?? A nakonec jakou značku destiček kdo doporučíte díky
YARIS 1999 1.0, Yaris Verso 2000 1.3 Yaris 2001 1.0
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Autokelly a další prodávají destičky pro dva typy brzdových systémů.... Akebono (japonský) a Bosch (evropský). Budeš tam mít akebono, stejné pro litr i verso. Výměna není vůbec složitá. Stačí zatlačit brzdový váleček (truhlářskou svorku na vnější destičku a brzdový segment). Pak stačí povolit šroub. Jsou tam dva, stačí ten spodní. Nepamatuji si, jestli je tam imbus a nebo hlava na stranový klíč. Segment se odklopí, vyndáš desky, co půjde očistíš ocelákem, dáš nové a složíš. Operace za hodinku...
Nezapomeň zkontrolovat šířku kotoučů a jejich stav. Musí být sjeté rovnoměrné bez jakékoliv drážky a nesmí mít hranu. Myslím, že minimální šířka kotouče je 18mm, nový má 20mm. Pokud bude mít kotouč drážky, ale pořád dostatečnou tloušťku, tak nechat stočit do roviny a srazit hranu.
Edit: značka.... já dávám všechno Ferodo Premium. Desky nepískají, nepráší a ani se moc nesjíždí.
Nezapomeň zkontrolovat šířku kotoučů a jejich stav. Musí být sjeté rovnoměrné bez jakékoliv drážky a nesmí mít hranu. Myslím, že minimální šířka kotouče je 18mm, nový má 20mm. Pokud bude mít kotouč drážky, ale pořád dostatečnou tloušťku, tak nechat stočit do roviny a srazit hranu.
Edit: značka.... já dávám všechno Ferodo Premium. Desky nepískají, nepráší a ani se moc nesjíždí.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Díky za informace a za ochotu Já jsem hledal trochu po netu a našel jsem toto mrkni a okomentuj :
http://www.naautomobily.cz/index.php?ma ... 20a&page=1
http://www.naautomobily.cz/index.php?ma ... 20a&page=1
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Nevím odkud jsi, ale například autokelly, nebo elit mají pobočky po celé republice.
Tady se můžeš kouknout na nabídku http://autokelly.cz/#PATH=3761801;69;14 ... ST=0|LNG=0|
Brzdový systém akebono používá dva druhy destiček. Jsou si hodně podobné, akorát se liší trochu rozměry.
Pokud máš vzadu bubny, tak mají přední destičky délku 112mm a pokud máš vzadu kotouče, mají délku 116mm.
Hlavně se vyhni značkám jako je Starline, Nipparts, Bosch...
Ferodo, ATE, TRW, ty můžu doporučit.
Tady se můžeš kouknout na nabídku http://autokelly.cz/#PATH=3761801;69;14 ... ST=0|LNG=0|
Brzdový systém akebono používá dva druhy destiček. Jsou si hodně podobné, akorát se liší trochu rozměry.
Pokud máš vzadu bubny, tak mají přední destičky délku 112mm a pokud máš vzadu kotouče, mají délku 116mm.
Hlavně se vyhni značkám jako je Starline, Nipparts, Bosch...
- salome
- Navigátor
- Kontaktovat uživatele:
hrana kotouče
ty to napíšeš jak kdyby to dělali na každým rohu srazit hranu. Jak jsem teď auto prohlížela, tak ty kotouče vepředu mají trošku hranu když přejedu prstem tak je cítit. vzadu jsou bubny. Jak je sundám? Kde mi ty hrany srazí? Ještě jsem o tom neslyšela že se něco takovýho dělá. Dík.
no to "sražení hran" neboli stočení kotoučů udělá každý zručný člověk co dělá se železem a má soustruh. Já jsem ty staré kotouče vyndal a dal nové a změřil jsem že ty staré mají sílu jak ty nové a tak jsem vyrazil za místním šikovným člověkem a ten mi je stočil za 200kč a jsou jako nové a mám je do náhrady jelikož má 3 kusy Yarískú a tak si myslím že se budou hodit. Jěště dodám že se při stáčení divil jaký to je materiál že jsou dosti tvrdé .....
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Salome: stočení kotoučů se dělá pomalu na každém rohu. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že v každém městě se najde šikovný fachman, který má v garáži soustruh a umí s ním pracovat. Pak není problém kotouče sundat, odvézt a za hodinku jsou kotouče jako nové. Podmínkou je, že budou mít dostatečnou tloušťku a nebudou poškozené. Stačí oběhnout pár autoservisů, dílen a tam budou vedět o někom kdo to za nějakou tu stovku udělá. U nás na Karlovarsku je běžná cena cca 100,- za kotouč.
Většinou se srovná dosedací plocha pro desky - musí být krásně plochá bez vlnek a drážek a pak se "sráží" hrana na okraji kotouče která se vytvoří brždění díky vybroušení dosedací hrany o destičky.
Většinou se srovná dosedací plocha pro desky - musí být krásně plochá bez vlnek a drážek a pak se "sráží" hrana na okraji kotouče která se vytvoří brždění díky vybroušení dosedací hrany o destičky.
Při výměně destiček se doporučuje kluzné plochy (myslím ty, kde se pohybují destičky v držáku, samozřejmě ne třecí plochu s kotoučem
) a zadni stranu na styku s těmi vložkami mezi třmen a destičku máznout speciální teploodolnou vazelínou.
Já mám takovou malou tubu přímo od Ate a ta je spolehlivá.
Také je dobré při příležitosti výměny zkontrolovat prachovky prasátek a vodící čepy.
Jinak na hranku kotouče se vykašli, jestli nezasahuje do aktivní brzdící plochy (třeba není podrezlá pod staré destičky).

Já mám takovou malou tubu přímo od Ate a ta je spolehlivá.
Také je dobré při příležitosti výměny zkontrolovat prachovky prasátek a vodící čepy.
Jinak na hranku kotouče se vykašli, jestli nezasahuje do aktivní brzdící plochy (třeba není podrezlá pod staré destičky).
- salome
- Navigátor
- Kontaktovat uživatele:
Fajn, destičky jsou ještě dobrý, kotouč je hladký, s hrankou uvidim, jinak na destičky stačí vyšroubovat ten dolní šroub, musí se tam pak dát nový? Ale pořád jste mi nevysvětlili jak sundám ten brzdovej kotouč. Musí se odendat držák s destičkama (2 šrouby zezadu) a pak dál? Ta ohlá matice uprostřed? Každýmu je to jasný, asi se to učilo na základce, akorát já to nevim
. No ale musim se pochlubit, zvládla sem demontáž setrvačníku včetně výroby nástroje proti protáčení, z toho mýho uvařenýho motoru. Ale pořád je to moc těžký ten blok motoru, tak dokud mi to někdo nevyndá tak budu jezdit s jedním motorem vepředu a s jedním vzadul

- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Šroub se měnit nemusí, jenom ho vyšroubuješ a zase zašroubuješ. Je to obyčejný šroub se šestihranou hlavou. Minulý víkend jsem měnil desky na Prckovi, tak jsem si ověřil, že tam není imbus.
Aby šel sundat kotouč, musí se sundat celý brzdový třmen (povolit oba šrouby, které drží třmen na pohyblivých čepech). Pak je kotouč přidělaný pouze malým šroubkem mezi šrouby kol. Je to malý křížák, hodně často bývá utržený. Takže po sundání třmenu a povolení malého šroubku jde kotouč sundat. Nedrží za středovou matici ani za nic jiného. Není na tom nic složitého.
Aby šel sundat kotouč, musí se sundat celý brzdový třmen (povolit oba šrouby, které drží třmen na pohyblivých čepech). Pak je kotouč přidělaný pouze malým šroubkem mezi šrouby kol. Je to malý křížák, hodně často bývá utržený. Takže po sundání třmenu a povolení malého šroubku jde kotouč sundat. Nedrží za středovou matici ani za nic jiného. Není na tom nic složitého.
Kotouče a desky Bosch mám na yarisu z výroby.. nemůžu napsat nic špatnýho - možná relativně tvrdé desky vzhledem ke kotouči - momentálně asi 111tis. km a desky ještě určitě 4mm..telleke píše:Hlavně se vyhni značkám jako je Starline, Nipparts, Bosch...
Starline je jasný, to je shit. Nipparts nevím něco od nich mám, docela dobrý, možná kvalita jak kdy..
K Ferodo (stejně jako Fridexu) mám osobně velikou nedůvěru, ale možná z dob škodovek a favoritů..?
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ferodo Premium dávám prakticky na každé auto co jsem měl a vždy naprosto v pohodě. Bosch jsem použil několikrát a vždy to stálo zaprd. Destičky přášily, kotouče se vlnily a kdysi dávno se mi dvakrát rozpadly zadní pakny na Golfu... urvala se ta "třecí plocha" - nekvalitní lepidlo.
Nipparts je o štěstí - záleží od koho zrovna vezmou daný kousek a přeznačí ho
Nipparts je o štěstí - záleží od koho zrovna vezmou daný kousek a přeznačí ho