Problém s brzd. kotúčmi

vše ohledně modelové řady Yaris
otcenas
Člen Týmu

Problém s brzd. kotúčmi

Příspěvek od otcenas »

Ahoj. Mám toyotu Yaris, 1.0 VVTi, r.v. 1999.
Včera som prezúval z letných pneu na zimne (auto som kúpil len nedávno).
Pneu som kupil v internetovom pneuservise, Dunlop Winter response, 175 na 65 R14. Pneu mi prezuli na plech disky, na ktorých boli pred tým letné. Všetko v pohode, až som sa rozjel na cca 90 km/h, kde zejména pri pridaní plynu sa rozklepe (vibruje) cele auto. Hneď som sa vrátil do pneu-servisu s pre mňa jasnou "diagnózou" - že mi to zle vyvážili. Chlapík to cele pozrel, premeral, zhodnotil aj pneu a povedal, že pneumatikam nič nechýba a ani diskom. Potom sme zistili, že pravdepodobne je problém s kotúčovými brzdami - ten kotúč tam pevne nedrží - viklá sa, keď s ním kývem. Neviem si predstaviť, že ako je to možné, že so starými "pneumatikami" mi to nič nerobilo. Chlapík z pneuservisu tvrdil, že pravdepodobne boli disky tak silno utáhnuté, že ten disk tam festovo držal. Aj keď to ale utiahol "na krev", tak to pořád vibruje.

Neviem, čo s tým. Je to podľa vás tými kotúčmi? Privítam každú radu.

Diky moc!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Kretén v pneuservisu, co jiného :?

Ty kotouče jsou jenom nasazené, utahují se až s ráfkem. Takže pozor na to, aby se pod kotouč nic nedostalo, pak se to rozhodí a ráfek šišlá. Ovšem bez přeměření správným měřidlem se to těžko odhaduje, toho však v českém servisu nejsou schopni (opravuji - asi ani ve slovenském).
Nicméně ten ráfek může být i nakoplý, byl nový, nebo použitý? Taktéž může být něco mezi ráfkem a kotoučem, nebo ještě hůře zadním bubnem. Zrezlý buben si o to říká.
A převážit ty kola zkoušeli, úplně jasné to není.....?

Jinak bývá značný rozdíl mezi problémy na přední nebo zadní nápravě. U přední se ti většinou klepe volant, u zadní je volant relativně v klidu, ale lítá celé auto.

POZOR! Utahování na krev je nejrychlejší cesta do pekla!
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

No mne hlavne neide do hlavy to,že sa ti kýve kotúč-ked to skúšaš aj rukou rozkývať ... :shock:
Apropoo-skušal si to s nasadeným kolesom,alebo zhodeným klesom rozkývať holý kotúč ?
Môžu to byť aj ložiská v kolese (ale to je tak 50:50).To by si ich ale počul aj v zákrutách-vtedy počuť vlnitý hukot.
Inak s tými kolesami a ich zatiahnutím suhlasím s Jimmim.
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
otcenas
Člen Týmu

Příspěvek od otcenas »

Tak sa pokusim odpovedet - kola su na plechoch, vyvazoval je olovkama a vravel, ze su v pohode - nie su krive ani nic take. Disky su stejne jak predtym a krome tej vymeny sa tam nic nedialo, tak neviem. Bol som sa previest, ale zvlastne je, ze to rozklepe auto (tj. nie je to len vibrujuci volant, citit to v celom aute) tak pri 90 km/h, ale je to citit pri pridani plynu - pri konstantnej rychlosti sa to neprejavuje, prip. velmi minimalne.
Predtym (tj. pred vymenou a vyvazenim) nic take nerobilo, tj. auto islo normalne a skutocne nic ine som s tym autom nerobil, ani som netrafil nejaku mega jamu ani nic take. Tak neviem, je to haluz.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Tak potom to bude rozhodne niečo s diskami alebo gumami. Máš nahodené pneu v smere jazdy ? Aby boli šípky "dopredu" ako sa koleso otáčajú...
Možno je to blbá otázka,ale tiež to treba vylúčiť.
Potom -aké máš gumy staré (pozri rok výroby na pneu)-aby neboli nejaký ten rok na sklade na jednom mieste položené a lahko sa môžu zdeformovať-aj ked su nové...
Alebo potom -skusiť ísť do iného pneuservisu a skontrolovať.
No ďalšia možnosť- mohlo ti to začať robiť "náhodou"-kedy si zrovna vymenili kolesá a môže to byť naozaj niečím iným...
Poprípade vyskúšať iné disky - vymeniť...V tvojom prípade-kedže nemáš druhé na diskoch je to ťažké...Ak poznáš niekoho ,kto má kolesá ,ktoré by sa ti dali nahodiť a vyskúšať jazdu s nimi... :cry:
To by bolo najlacnejšie riešenie pri diagnoze. Ak by sa ti to podarilo a nerobilo by tom pri iných kolesách,potom to bude rozhodne buď diskami alebo s najväčšiou pravdepodobnosťou pneumatikami(aspoň budeš bližšie k pravde) :(
Toyota Auris 1.8 hybtid
otcenas
Člen Týmu

Příspěvek od otcenas »

Vdaka za tipy - zajtra auto preskumam a zistim, ci su pneu v smere jazdy. Ja som sa dnes na tom aute previezol so znamym, ktory je automechanik, a ten pri popise taktiez vravel, ze to budu zle vyvazene disky alebo zle pneu, na druhu stranu mu neslo na rozum (rovnako tak ako ani mne nie), ze ako je mozne, ze to vibruje pri pridani plynu, zatial co ked vyradim rychlost, tak mi to prestane robit. Potom, co sa zviezol autom, uz tak jasne nehovoril o tom, zeby to mali byt tie pneu alebo disky. Skratka neviem...
Je to pre mna dost velka zahada. Som rad, ze viem, ze to nie je tymi kotucmi a vdaka za rady.
otcenas
Člen Týmu

Příspěvek od otcenas »

Prve dnesne zisteníe - ked som kukol na pneu, ze takove šípka na tech pneu ukazuje na pravej strane auta v opacnom smere jak na lavej. Musim vsak povedat, ze na pneu je napis OUTSIDE a vidno to na vsetkych, tak neviem, ci to je nahodene dobre alebo nie. Co sa tyka roku tak je to 2010, tj. nova pneumatika.
Co myslite, mohlo by to byt ono? Tj. su prehodene naopak? Su to Dunlopy, neviem, ci ta sipka neznaci skor nieco ako znak
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Tie dunlopy co spominas su klasicke asimetricke pneumatiky, takze pokial na vsetkych vidis outside vonku, tak su dobre nasadene.
Co sa brzdovych kotucov tyka, tak je to tak ako spominal Jimmi, su volne a dotahuju sa pri prisrobovani kolies.
S tym pridanim, je to zvlastne ale skusil by som nasledovne veci:
1. ine pneumatiky na inych diskoch
2. zdvihnut auto a potocit zo vsetkymi kolesami, ci neco nedrhne niekde
3. skontrolovat vsetky tlmice a ine prvky naprav
4. skontrolovat silentbloky motora

Este jedna vec, otvor jkapotu a skus sa pozriet ako sa chova motor ked pridavas, ci sa moc neklepe a potom zatahni rucnu brzdu a skus sa akoby rozbehnut sopredu aj dozadu a pozoruj motor ako sa vychyli, ale to je vsetko kontrola silentblokov motora. Kazdopadne je to zatial asi najjednoduchsia kontrola ktoru treba spravit.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
otcenas
Člen Týmu

Příspěvek od otcenas »

Tak s autom som bol v dalsom pneuservise, kde mi opat povedali, ze kola i pneu su v pohode, boli dobre vyvazene...
Skratka problem musi byt niekde inde. Ten mechanik v pneuservisu vravel,ze keby to boli zle vyvazene kola alebo spatne pneu, tak by to vibrovalo uz pri cca 40 a vibrovalo by to stejne pri aute "pod plynom" a v neutrale. V skutocnosti to vibruje ale iba pod plynom, co je hodne divne.
Vyjadril sa, ze su to pravdepodobne predne poloosy. Ja si myslim, ze tie letne pneu uz boli nejak zjazdene a preto to nevibrovalo.
Auto mam v servise u znameho, ten sa na to zajtra kukne a da mi vediet, ze co s tym je.
Vdaka za tipy, nemal som cas vyskusat, ci to nie su silentbloky motora, takze som to nechal na mechanikovi.
Co si myslite o teorii, ze je o predni poloos?

Diky moc.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jednou mi v Temposervisu špatně vyvážili zadní pneumatiku. Až asi po měsíci jsem s tím jel po dálnici a když jsem překročil 120, začalo auto lítat jako divá zvěř. Po normálních silnicích a ve městě jsem to vůbec nepoznal.
Stačilo převážit a byl klid. Ovšem přesvědčit je o tom, že to je jejich chyba byla taková dřina, že už k nim radši nechodím :?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Tak ked aj v druhom pneuservise potvrdili spravne vyvazenie a je fakt divne, ze to vibruje len pod plynom.
Poloosi by to mohli byt, ale myslim si, ze tiez by sa to prejavovalo tiez stale aj ked isto neviem. Daj potom vediet co to bolo.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Aj ja som z toho volajako zmätený :? :?
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Mě by spíš zajímalo, jak potvrdili to vyvážení. Od oka ( :wink: ), nebo to hodili znovu na vyvažovačku.....?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

chyba moze byt uplne niekde inde-niekde v motore.skus ak sa da tesnut co ukaze pocitac-moze byt zly benzin, lambda sonda, filetr,.....
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

No ale tak potom by to skôr "trhalo" ako "vibrolvalo"
Ćiže by to bola taká doplňujúca otázka pre otenáša,čo cítiť ...? Trhanie(doperdu-dozadu),alebo vibrácie. Relatívne to môže byť brané že to je jedno,ale ak v tom nesedíme,tak ťažko sa to opisuje.
Toyota Auris 1.8 hybtid
Odpovědět

Zpět na „Yaris“